Amazon maakte vorig jaar 9,9 miljard euro winst en betaalt 0 euro belastingen

Jeff Bezos, de grote baas van Amazon.
EPA Jeff Bezos, de grote baas van Amazon.
Amazon maakte vorig jaar maar liefst 9,9 miljard euro winst, maar volgens een rapport van het Institute on Taxation and Economic policy (ITEP) – een non-profit denktank – zou het Amerikaanse e-commercebedrijf daar geen cent belastingen op betalen. Dat meldt het zakentijdschrift Fortune.

Het is al de tweede keer op rij dat Amazon de Amerikaanse belastingdienst IRS niets verschuldigd is. Vorig jaar maakte het bedrijf nog 4,9 miljard winst.

Terugbetaling

Meer nog, deze keer meldt Amazon zelfs een terugbetaling van 114 miljoen euro van de federale inkomstenbelasting. Wat zijn belastingtarief eigenlijk op -1 procent brengt.


De reden dat Amazon geen belastingen hoeft te betalen, heeft te maken met een maatregel van Amerikaans president Donald Trump. Die keurde een reeks belastingverlagingen goed voor bedrijven. Volgens de ITEP zou de ‘Taks Cuts and Jobs Act’ bovendien niet alleen de belastingen van bedrijven doen zakken van 35 naar 21 procent, maar zou die ook “een aantal achterpoortjes” open hebben gelaten “die het winstgevende bedrijven toelaat om geen belastingen te betalen op bijna de helft van hun winst, zowel op federaal niveau als op het niveau van de staat”.

Vóór die ‘Taks Cuts and Jobs Act’ – tussen 2001 en 2016 – betaalde Amazon nog 11,4 procent belastingen.

Het bedrijf heeft wel een reputatie. Zo ontstond een golf van protest toen bekend werd dat Amazon een aanzienlijke belastingvermindering zou bekomen als het een hoofdkwartier zou bouwen in Long Island City, New York. Als gevolg daarvan annuleerde het bedrijf gisteren zijn plannen.

Kritiek

Ook op het nieuws dat Amazon geen belastingen betaalt, kwam al kritiek. Vreemd genoeg ook van Donald Trump. In maart vorig jaar twitterde hij: “In tegenstelling tot anderen betaalt Amazon weinig of geen belastingen aan de staat of lokale overheden. Het gebruikt wel onze post om pakjes te leveren (en berokkent daar de Verenigde Staten enorme schade mee). Daarbovenop zorgen ze ervoor dat de zaak van vele duizenden retailers failliet gaat.”
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Een lachende of ons uitlachende ceo!leuk hè vriend?

 • johan d'hont

  Ik zou ook lachen op de foto ge zout voor minder

 • Bill Van Mechelen

  Dit is niet de schuld van Amazon maat van de fiscale wetgeving.Waarom niet bij Amazon bestellen?Je kan er producten kopen die hier niet verkrijgbaar zijn of die hirrer extreem duur verkocht worden.

 • Nico Gordini

  Ik heb nog nooit iets gekocht van Amazone.

 • Gino Denil

  Is op te lossen. Hef geen belastingen meer bij dergelijke bedrijven. Doe het zoals met dat frietkot op de markt. Verkoop concessies die toelaten om zijn producten op de markt te brengen. Aangepast aan de grootte van het bedrijf en de omzet. Dan valt er niets meer te ontduiken of te ontwijken.