Exclusief voor abonnees

Als Duitsland verkouden is, snottert België mee: onze belangrijkste handelspartner dreigt in recessie te zinken

Angela Merkel, woensdag in de Bondskanselarij. “Er komen geen conjunctuurmaatregelen.”
EPA Angela Merkel, woensdag in de Bondskanselarij. “Er komen geen conjunctuurmaatregelen.”
De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,1% gekrompen. Indien de groei ook volgend trimester negatief is — en die kans zit er dik in — zinkt onze belangrijkste handelspartner weg in een recessie. De kans dat de Belgische economie daar ongeschonden uitkomt, is klein. Toeleveranciers voor de Duitse autosector voelen dat nu al.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Duitsland is de methode VS aan het toepassen..gevolgen zijn gekend,ruim 13 miljoen burgers in armoede,heksenjacht op werklozen,werkloosheidsuitkering onredelijk laag..en de neoliberalen in vooral vlaanderen hanteren hetzelfde recept.

 • johan vankeirs

  Ik heb medelijden met onze kinderen en klein kinderen want die zullen het nog lastig krijgen met hun levens bestaan.De vette jaren zijn stilaan voorbij en de magere jaren kondigen zich al een tijdje aan.

 • Karel Tichmann

  Het zijn de Amerikaanse consumenten, die steeds meer steun geven aan deze hele wereldeconomie, een blijvende bron van kracht (dank zij Trump) die helpt de Verenigde Staten uit een recessie te houden en een scherp contrast vormt met de rest van de wereld.

 • Dirk Vregels

  Belgie is chronisch zwaar ziek door zijn eigen politiekers dus een druppelende neus is slechts een akkefietje.

 • etienne bies

  Een economie kan niet eeuwig blijven groeien.Er zijn steeds momenten van recessies , en volgens mij is dit gezond.(o.a voor het klimaat) De overheid zouden ervoor moeten zorgen dat er voldoende reserves aanwezig zijn om niet teveel last te hebben van recessies.Bij momenten van economische groei zou enkel de privé moeten investeren , bij momenten van recessie de overheid.(door openbare werken) In België hebben wij geen reserves (in vergelijking met NL en D)en gaan we moeilijke tijden tegemoet.