Exclusief voor abonnees

Alles wat je moet weten over onbelast bijverdienen

Isolatie plaatsen van een plafond. Sinds juli 2018 is het onder regelgeving mogelijk om onbelast bij te klussen.
Getty Images Isolatie plaatsen van een plafond. Sinds juli 2018 is het onder regelgeving mogelijk om onbelast bij te klussen.
Sinds onbelast bijverdienen een jaar geleden mogelijk werd, maakten al 14.005 Belgen gebruik van het systeem. Samen verdienden ze bijna 27 miljoen euro met hun klusjes, waarop ze geen belastingen of socialezekerheidsbedragen hoeven te betalen. Hoe ga je te werk als je af en toe een klusje opknapt voor kennissen? De regels voor onbelast bijverdienen helder uitgelegd.

Hoeveel kan je onbelast bijverdienen?

Het bedrag dat je mag bijverdienen, is beperkt zowel per maand als per jaar. Voor dit jaar is het maximumbedrag per maand vastgelegd op 500 euro. Op jaarbasis mag je niet meer verdienen dan 6.000 euro. Let op dat je die grenzen niet overschrijdt, want dan worden álle inkomsten als beroepsinkomsten beschouwd en belast — en dus niet enkel het gedeelte boven die grens.

Met welke activiteiten mag u onbelast bijverdienen?

Niet alle activiteiten of diensten komen in aanmerking om onbelast te kunnen bijverdienen. Wélke activiteiten mogen, kan je makkelijk terugvinden op bijklussen.be. Ze zijn opgedeeld in drie groepen: diensten aan particulieren, activiteiten binnen het verenigingswerk en bijverdienen via de deeleconomie.
Het maximumbedrag dat je per jaar mag verdienen, geldt voor alle inkomsten uit die drie groepen samen.

• Diensten aan particulieren

Het gaat om een dienst die je doet voor iemand anders. Die activiteiten kunnen heel divers zijn: het opvangen van de kinderen van de buren bijvoorbeeld maar evengoed bijles geven aan die kinderen, het verzorgen of uitlaten van de hond van iemand anders, kleine klussen in of aan het huis of de tuin maar evengoed het verzorgen van de grafsteen.

Belangrijk om dat onbelast te kunnen doen is dat die activiteit occasioneel is. Er mag dus geen vaste regelmaat in zitten, zo is het niet toegelaten om elke woensdag en vrijdag iemands tuin in orde te brengen. Je mag ook geen reclame maken voor uw diensten in de vorm van een betalende advertentie, of bijvoorbeeld flyers uitdelen om je diensten kenbaar te maken. Vanaf dat moment wordt je activiteit immers beschouwd als een bijberoep en val je niet meer onder de bijklusregeling.

• Activiteiten binnen het verenigingswerk

Je kan ook bij sociaal-culturele verenigingen of openbare besturen (bijvoorbeeld voor de gemeente) onbelast bijklussen. Ook hier zijn er regels: zo mag de activiteit niet professioneel zijn. Wat wel kan, is bijvoorbeeld als gids een rondleiding geven, als trainer een sporttraining geven of als begeleider de uitstap van een school in goede banen leiden. Maar evengoed als nachtoppas bij hulpbehoevende mensen. 

In tegenstelling tot de diensten aan particulieren mag je die activiteiten voor verenigingen wél met een vaste regelmaat doen. Dus je kan elke week op een vaste dag de naschoolse opvang voor een school verzorgen, zonder daarop belast te worden. Zolang je de grenzen van wat je mag verdienen niet overschrijdt natuurlijk. Wat niet mag, is onbelast bijverdienen als  bij die vereniging ook als vrijwilliger wordt vergoed of professioneel zou werken.

• Diensten via de deeleconomie

Ook wie via de deeleconomie diensten (of producten) verkoopt, kan dat onbelast doen. Voorwaarde is wel dat je dat doet via een platform dat door de fiscus is erkend. Die lijst staat op de website van de overheidsdienst financiën. Op dit moment zijn er al 43 platformen erkend, onder meer Uber Eats, Deliveroo en het Bijlesbureau. AirBnb, één van de bekendste platformen, is nog niet erkend. Voor de inkomsten uit de deeleconomie geldt alleen het jaarplafond van 6.130 euro, hier is er geen maximumbedrag per maand.

Wie mag onbelast bijverdienen?

Dat hangt af van wat je doet als activiteit. Bij de diensten via een platform van de deeleconomie is er geen beperking: daar mag iedereen onbelast bijverdienen. Dat is anders voor de diensten aan particulieren en de activiteiten binnen het verenigingswerk. Om daar onbelast te kunnen bijverdienen moet u een betaalde job hebben. Concreet wil dat zeggen dat je minstens vier vijfde moet werken. Ook zelfstandigen kunnen onbelast bijverdienen (maar niet met een activiteit die hetzelfde is als wat je als zelfstandige in hoofdberoep doet), net als gepensioneerden.

Hoe start u ermee?

Als je bijklust voor een particulier moet je de inkomsten daaruit zelf aangeven via de website bijklussen.be. Voor je met die activiteit begint, moet je daar vermelden wat je doet, de periode en de vergoeding die je krijgt. Als je in je vrije tijd voor een vereniging bijklust, moet die vereniging de aangifte doen via dezelfde website. Als je bijklust via een deeleconomieplatform, dan doet dat platform die aanmelding bij de overheid.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Deze kleine dingen kunnen algauw honderden euro’s opleveren

Dit kan je zelf doen om onbezorgd op pensioen te gaan

Is lenen voor een tweede woning interessant en op welke zaken moet je allemaal letten?
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maurice snelders

  De meeste drug dealers zijn ook zwart werkers.. Hoeveel pakken die PER Dag???

 • Ivan Willems

  Ik ging een radiator bijhangen in de garage. Belde een zelfstandige op. Met veel geblaas en gedoe heb ik hem de deur gewezen. Waarom??? Meneer had geen goesting ( mijn inziens) omdat het maar prullen zijn. Waarom dan afgeven op iedereen die dit werkje wel wilt doen als bijverdienste???? Sukkelaars toch!!!

 • Jan Sierens

  regularisatie is de nieuwe cadeautjes politiek. Met deze wordt maat liefst 27 miljoen euro zwart geld geregulariseerd per jaar. En het bedrag zal elk jaar hoger worden. Wij zullen wel wat meer belasting betalen om deze klucht wee te compenseren.

 • Ronald Van Beneden

  Dat zijn de regels. In werkelijkheid wordt geen enkele nageleefd. Kijk naar de belastinginkomsten. Een grote oplichting georganiseerd door de rechtse regering om ons sociaal bestel af te breken. Controle niks, nada, geen. Als iedereen zijn belastingen betaald hebben we geen regering van knoeiers nodig en is de bgroting verzekerd van een ruim overschot.

 • Erwin De Meyer

  Je kunt geen " vakman " strikken om een lekkende kraan te laten herstellen. Dan kan je al niet anders dan iemand te laten komen die klusjes doet.