Ga naar de mobiele website
^ Top

Alitalia schrapt meer dan 2.000 banen

AP
De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia wil volgens de vakbonden 2.037 banen schrapen bij het grondpersoneel. Een staking is gepland op 5 april.

Bovendien is ook de job van 400 mensen van het vliegend personeel in gevaar. Het gaat om werknemers die hun job gegarandeerd zagen via tewerkstellingsmaatregelen, maar die eind 2017 aflopen. Alitalia telt momenteel zowat 12.0000 werknemers. Het merendeel van de 2.037 bedreigde jobs zijn contracten van onbepaalde duur, maar het gaat ook om meer dan 550 contracten van bepaalde duur en 141 functies in het buitenland.

De luchtvaartmaatschappij wil voorts de lonen van de piloten op de korteafstand met 28 procent terugdringen, met 22 procent voor de piloten op de middellange- en langeafstandsvluchten en met 32 procent voor de stewards en stewardessen, zo vernamen de bonden vandaag tijdens een ontmoeting met de directie.

Miljard euro besparen
Alitalia nam woensdag een nieuw strategisch plan aan, met onder meer de doelstelling om een miljard euro te besparen en de omzet met 30 procent op te trekken tegen 2019. Alitalia wil hierbij competitiever zijn op de korte en middellangeafstandsvluchten. Over banenverlies werd daarbij niet gerept, maar de Italiaanse pers heeft het al weken over een banenverlies van minstens 2.000.

Alitalia is al jaren verlieslatend. In 2014 nam Etihad, een van de luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Arabische Emiraten, reeds een belang van 49 procent. Maar de middelen die Etihad in intussen in Alitalia gestoken heeft, wierpen nog geen vruchten af.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug