Alibaba-topman trekt belofte van miljoen Amerikaanse banen in door handelsoorlog

Jack Ma.
Thomson Reuters Jack Ma.
De belofte van Jack Ma - oprichter van de Chinese webwinkelgigant Alibaba - om een miljoen banen in de VS te creëren, is onmogelijk geworden door de handelsoorlog tussen beide supermachten. Dat heeft Ma gezegd in een interview met persagentschap Xinhua.

De rijkste man van China had die belofte in januari 2017 gemaakt na een ontmoeting met de toen pasverkozen Amerikaanse president Donald Trump. Door het voor kleinere Amerikaanse bedrijven makkelijker te maken om via de onlineplatforms van Alibaba spullen te verkopen in China, zouden er een miljoen banen in de VS bijkomen, zo luidde toen de belofte van Ma.

Maar, zo zegt hij in het interview, die belofte was gebaseerd op twee voorwaarden, met name een vriendschappelijke samenwerking tussen de VS en China en een rationele en objectieve handelsrelatie tussen beide landen. "De huidige situatie zorgt er voor dat we onze belofte niet kunnen houden".
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Steekvlampolitiek helpt niet bij de Chinezen, zij voeren geen handelspolitiek met de fanfare voorop en gericht op snel beursgewin of speculatie. In China doet men veelal aan langetermijndenken en zakelijke deals zullen steeds een solide basis kennen, gericht op duurzame, gestadige groei. Zij kennen ook geen tussentijdse verkiezingen en hoeven zich dus niet iedere dag opnieuw in de belangstelling te twitteren.

 • JAN krommentak

  Dat moet pijn doen .

 • John Stahl

  Er zijn hier ook al Chinezen gepasseerd die van alles beloofd hebben. Nog altijd niets van te merken. De Chinezen zullen alleen investeren indien zij er meer voordeel kunnen uithalen. Trouwens, de lonen zijn ook al danig gestegen in China dat zij voor hun productie nu al uitwijken naar landen zoals Vietnam.

 • eric maier

  Alibaba heeft dacht ik 35% van de wereldwijde internetomzet in handen. Het is de grootste, Ebay ca 10% . Dankzij Trump zijn idioot spel zal de werkloosheid alleen maar toenemen terwijl de Rednecks blijven roepen hoe goed alles is - vanuit hun werkloosheid.. De schuldenlast is op bijna 2j zo gestegen, dat men de berekening van 4j tTrump al overstijgt. 4j zijn beleid zal de USA dik 7000 miljard USD extra opzadelen, en veel werklozen, en een beurs die zal crashen.

 • Ronny Biesen

  Hij heeft gelijk.