Alibaba-miljardair: "Zes dagen van negen ‘s ochtends tot negen ‘s avonds werken is een zegen”

Jack Ma (54), als oprichter van Alibaba de rijkste man van China.
Getty Images Jack Ma (54), als oprichter van Alibaba de rijkste man van China.
Jongeren moeten blij zijn dat ze keihard mogen werken en overuren kunnen maken. Dat heeft Jack Ma, oprichter en topman van Alibaba, gezegd in een interne discussie op het bedrijfsaccount op socialemedia-app WeChat, zeg maar de Chinese Facebook.  Persbureaus Reuters en Bloomberg berichten er vandaag over.

Chinese technologiebedrijven, zoals Alibaba, hebben een werkcultuur die 996 wordt genoemd. Bedrijven verwachten dat mensen van 9.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds werken, zes dagen in de week. “Ik denk dat het een enorme zegen is om 996 te kunnen werken. Als dat niet kan wanneer je jong bent, wanneer kun je dan ooit 996 werken?'', vraagt Ma. Hij verklaart: “In deze wereld wil iedereen succes, een fijn leven en respect. Ik vraag iedereen: als je niet meer tijd en energie in je werk steekt dan anderen, hoe kun je dan succes hebben?”

“’996' in strijd met wet”

Niet iedereen in China denkt er zo over. Een anoniem opiniestuk in het Volksdagblad, het officiële orgaan van de autoriteiten, stelde gisteren dat '996' in strijd is met de wet. Daarin staat dat een gemiddelde werkweek maximaal 40 uur mag zijn. “Een bedrijfscultuur van aangemoedigde overuren zal de concurrentiekracht van een bedrijf niet helpen. Sterker nog, het kan het vermogen om te vernieuwen tegenwerken”, aldus het bericht.

Jack Ma (54) begon als leraar Engels. Hij had daarna allemaal kleine baantjes, totdat hij in 1999 Alibaba oprichtte. Het bedrijf werd onder zijn leiding een van de grootste webwinkels ter wereld en veranderde voor een groot deel de manier waarop Chinezen winkelen en betalen. Zijn geschat vermogen is ongeveer 40 miljard dollar (zo'n 35 miljard euro), waarmee hij de rijkste man van China is. De marktwaarde van Alibaba bedraagt circa 480 miljard dollar.

Imaginechina28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Hij zal het geld wel binnen rijven.

 • Ilse Lismont

  Mensen moeten gewoon stoppen om aankopen te doen via dit soort webwinkels!!

 • Willy Slegers

  Jullie hebben het niet goed begrepen: zijn medewerkers moeten zo lang en hard werken. Hij moet enkel poen scheppen op kosten van die medewerkers die voor een hongerloon werken.

 • raf peeters

  Ergens is hij te volgen,met gewoon werken wordt je niet rijk.Maar hij haalt ook een probleem aan in ons systeem,steeds staakt men om meer geld ,terwijl wel voldoen-de verdienen strikt gezien,probleem is dat er teveel vrije tijd is,meer dan werken in vergelijk en vrije tijd kost vooral veel geld en daar wringt het ,men wil tegenwoordig 3 vliegvakantie's terwijl vroeger al met een tent tevreden waren,thuis zitten en kaar-ten,how maar,moet steeds mega plezant zijn.Westen waardeert niks meer.

 • Patrick Jonkers

  @Sven Kerstens: "Zolang er zoveel online shoppers blijven zal dit ook blijven bestaan. Foei aan alle mensen die niet bij een lokale handelaar kopen." Ik heb 2 weken geleden online een LG tv gekocht. Een familielid van ons idem maar een Philips tv bij een lokale dealer. Beide toestellen zijn IDENTIEK op alle gebied. Behalve het merkteken. Beide toestellen zijn in China gemaakt. Waarom moet die Philips tv 40 % MEER kosten ? Foei aan de handelaars....