Algemeen rookverbod in horeca vanaf 30 juni

UNKNOWN
Vanaf 30 juni van dit jaar geldt er een algemeen rookverbod in de horeca. Het Grondwettelijk Hof heeft de uitzonderingen die er bestaan op het rookverbod in de horeca vernietigd. Voortaan zal er alleen in aparte rookkamers nog gerookt mogen worden.

Roken op café zal vanaf 30 juni enkel nog kunnen in een aparte rookkamer. Het Grondwettelijk Hof schrapte vandaag immers alle uitzonderingen die de wet op het rookverbod in de horeca voorziet, zo laat de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) weten. Vanaf januari 2010 geldt in ons land een algemeen rookverbod op alle publieke plaatsen en op de werkvloer. Ook in de horeca mocht niet meer gerookt worden, met uitzondering van 'biercafés' waar geen eten wordt verkocht, casino's en discotheken.

Discriminatie
De Vlaamse Liga tegen Kanker vocht de wet bij het Grondwettelijk Hof aan omdat er volgens haar een discriminatie bestond tussen werknemers van restaurants en eetcafés, die rookvrij zijn, en het personeel van de biercafés, dat in een rookomgeving bleef werken. Het Grondwettelijk Hof geeft de Liga nu gelijk en schrapt alle uitzonderingen in de rookwet. De Liga reageert tevreden op de uitspraak.

Economisch doel
"Door die uitzonderingen werden nog heel wat mensen tegen hun vrije wil blootgesteld aan rook", zegt VLK-directeur Leo Leys. "Wij hebben niets tegen rokers. Ze mogen roken, maar het kan niet dat mensen tegen hun vrije wil meeroken. Door de uitzonderingen in de wet waren nog heel wat mensen niet beschermd. Die uitzonderingen waren ook niet gerechtvaardigd, want ze hadden een louter economisch doel."

Niet klagen
Door de uitspraak komt er nu tegen 1 juli een algemeen rookverbod in de horeca. Enkel in aparte rookkamers, waar dan nog geen bediening mag zijn, zal nog gerookt mogen worden. De VLK vindt niet dat de horeca veel reden tot klagen heeft. "Een algemeen rookverbod zat er hoe dan ook aan te komen", zegt Leys. "De huidige wet voorzag dat de uitzonderingen ergens tussen januari 2012 en midden 2014 moesten verdwijnen. Horecazaken wisten dat dit er aan zat te komen en konden zich er al op voorbereiden." (belga/lpb)