Al meer dan 22.000 Belgen verloren inschakelingsuitkering

BELGA
In mei werd de inschakelingsuitkering van 868 werklozen, volgens voorlopige cijfers, beëindigd, zo meldt de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) vandaag. Dat brengt het totaal op 22.461 werklozen die de vergoeding verloren sinds de verscherping van de regels dit jaar.

Vroeger kregen jongeren die een jaar nadat ze waren gestopt met school nog steeds werkloos zijn, tot hun 30e de bewuste uitkering. De regering-Di Rupo beperkte eerder het recht op een inschakelingsuitkering tot drie jaar, waardoor dit effect sinds begin dit jaar speelt. Bovendien voerde de regering Michel een verdere verstrenging in: de uitkering wordt maar tot 25 jaar toegekend en vanaf 1 september komt er nog een diplomavereiste bij.

Vooral in januari werden veel mensen met inschakelingsuitkeringen uit de RVA-cijfers over de vergoede werkloosheid gehaald (18.432). Omdat het een structurele maatregel is, zullen er elke maand mensen de vergoeding verliezen.

Daarom dient men hiermee rekening te houden bij de interpretatie van de cijfers over de vergoede werkloosheid. In mei ontvingen 426.576 werkzoekende uitkeringsgerechtigde volledig werklozen een vergoeding. Dat zijn er 4,4 procent of 19.532 minder dan in mei 2014.

Bij de vrouwen daalde de vergoede werkloosheid meer dan bij de mannen (6 pct en 3 pct). De jongerenwerkloosheid daalde zeer fors, met 15,3 procent. Enkel in de categorie 59-65 jaar is er een stijging: 55,2 procent, onder invloed van stengere voorwaarden voor de vrijstelling van inschrijving als werkzoekende.

In Brussel (5,9 pct) en Wallonië (8,6 pct) daalde de vergoede werkloosheid in mei, in Vlaanderen was er een stijging op jaarbasis met 1 procent.