Al elf landen voeren geen Belgisch varkensvlees meer in door Afrikaanse varkenspest

ap
Al elf landen buiten de Europese Unie hebben de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort. Dat meldt het kabinet van minister van Landbouw Denis Ducarme. Reden is de ontdekking van Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in Etalle (provincie Luxemburg).

De ziekte was al aanwezig in acht Oost-Europese landen, Rusland en China voordat ze België bereikte. "We hadden allemaal verwacht dat het virus zich zou verspreiden", zegt Jean-Sebastien Walhin van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het FAVV stelde gisteren een nationale coördinatrice aan in het kader van de bestrijding van het virus, dat niet besmettelijk is voor de mens.

Perimeter van 63.000 hectare

Sinds maandag is er in Wallonië een perimeter ingesteld van 63.000 hectare, met als doel mogelijk besmette everzwijnen in dat gebied te houden om verdere verspreiding tegen te gaan. 

De verschillende ministers van Landbouw Joke Schauvliege (Vlaams), René Collin (Waals) en Denis Ducarme (federaal) hebben vandaag in Namen informatie uitgewisseld. Ze benadrukken dat ze het virus snel willen bestrijden om zo ook de impact op de varkenssector, goed voor 15.000 directe jobs, beperkt te houden.

Momenteel is de keten van varkensvlees gezond. Dat is de boodschap die we moeten geven

René Collin, Waals minister van Landbouw

Export van 1,3 miljard euro

"Het is een gemeenschappelijk gevecht. We staan zij-aan-zij om te strijden tegen deze ziekte die voor de varkenssector een kost kan betekenen van tientallen miljoenen euro", aldus federaal minister van Landbouw Denis Ducarme.

België telt 4.039 varkensbedrijven en 6,2 miljoen varkens - waarvan meer dan 90 procent in Vlaanderen, met een omzet in de export van 1,3 miljard euro.

Nu verschillende landen hebben beslist om de import van Belgisch varkensvlees op te schorten, willen de landbouwministers pistes onderzoeken om de sector te ondersteunen. "We denken er samen over na en we bestuderen welke maatregelen we kunnen nemen die in overeenstemming zijn bij de Europese regels", aldus Ducarme.

"Besmetting van varkens voorkomen"

"Voorlopig zijn de landen die de import hebben opgeschort goed voor zes procent van de Belgische productie", zegt Waals minister Collin. Volgens hem is het cruciaal om "andere besmettingen te voorkomen" met name de besmetting van varkens. Dan zou België het statuut van besmettingsvrij land verliezen en zou de export van varkensvlees helemaal stil vallen.

"Momenteel is de keten van varkensvlees gezond. Dat is de boodschap die we moeten geven", aldus de Waalse minister van Landbouw. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pierre Bonte

  Mooi spelletje,eerst foi gras France,nu Belgisch varkens vlees,wie volgende

 • Jeff Smulders

  Hoezo? Mag de politiek niet uitgevoerd worden???? er moeten toch ergens onderhandelingen beginnen?

 • Emi De graeve

  dankzij de grootschaligheid.

 • Johan Meulenbergs

  De eerste dag zei men toch "géén probleem, er is niks aan de hand" en nu zullen we weer maar is heel die sector moeten gaan geld geven omdat ze teveel varkens hebben zitten. Begin met één minister van landbouw dan kan men eindelijk snel en juiste beslissingen nemen .. nu zitten ze daar met 5 of 6 ministers lekker te eten en te drinken maar een oplossing geven dat lukt niet.