Akkoord over nieuw beheerscontract met De Post

Inge Vervotte.
UNKNOWN Inge Vervotte.

De ministerraad is het vandaag eens geraakt over het volgende beheerscontract met De Post. Dat meldt minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte. De beheersovereenkost geldt voor de periode 2010-2015 en legt de engagementen van het bedrijf voor de komende jaren vast.
 
De Post moet vanaf volgend jaar als gevolg van Europese regelgeving in een vrijgemaakte markt werken. Volgens minister Vervotte is het van belang dat De Post die liberalisering kan voorbereiden en weet wat de overheid van haar verwacht binnen dat nieuwe kader. Daarom legde ze de nieuwe beheersovereenkomst nu al voor aan de regering.
 
650 postkantoren
De krachtlijnen van de vijfde beheersovereenkomst zijn onder meer dat De Post de universele postdient voor een periode van acht jaar blijft verzekeren en dat er minstens 1.300 verkooppunten blijven, waarvan minstens 650 postkantoren. Ook is voorzien dat 95 procent van de bevolking binnen een afstand van vijf kilometer moet kunnen beschikken over een verkooppunt. Voor 98 procent moet dit gelden binnen 10 kilometer.
 
Het beheerscontract moet nog aan de Europese Commissie worden voorgelegd. De huidige overeenkomst loopt tot minstens 23 september en blijft gelden tot haar opvolger in werking treedt. (belga/svm)