Akkoord met de banken over garantieregeling

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).
BELGA Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).
Er is een akkoord uit de bus gekomen bij het overleg tussen de federale regering, de Nationale Bank en de banksector. Er is onder meer sprake van een overheidswaarborg voor de kredieten die de banken verlenen aan bedrijven.

De voorbije dagen was er intensief overleg nu steeds duidelijker wordt dat de uitbraak van het nieuwe coronavirus en de bestrijding ervan een grote economische impact zal hebben. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) en de rest van de federale regering hebben de voorbije dagen tot in de nachtelijke uren vergaderd met de Nationale Bank en de bankensector om tot een regeling te komen om de bedrijven te hulp te komen, zo werd uit goede bron vernomen.

Overheid en banken wilden een federale garantieregeling op poten zetten voor particulieren en bedrijven die getroffen worden door de coronacrisis. Heel wat zelfstandigen en bedrijven zitten bijvoorbeeld met een cashflowprobleem omdat ze de deuren moesten sluiten en de inkomsten dus droog vielen.
De maatregelen moeten bovenop andere steunmaatregelen komen, zoals bijvoorbeeld het uitstel van het betalen van belastingen. 
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • christophe weymiens

  Tot op vandaag zegt mijn Fortis bank, dat ze de regeling nog niet kunnen toepassen omdat ze hiervoor wachten op nieuws en info van hogerhand. Is dit bij andere banken ook zo? Kan er door de journalistiek hier voor geluisterd worden, zodat de druk hoog blijft? Mvg

 • Jean Gobin

  Brussels Airlines die in handen is van het Duitse Lufthansa vraagt 200 miljoen euro ...ze gaan dit toch niet geven zeker de duitsers moeten maar zelf hun problemen oplossen .

 • Leo Kaya

  Uitstekende maatregel: niemand wil na de crisis een land waarvan de economie kapot is.

 • Georges BRUYNINX

  De schulden van generatie X moeten altijd door de generatie X+1 worden terugbetaald. De huidige generatie is de schulden van de vorige aan het terugbetalen. Niks mis mee, en al zeker niet in tijden van 0-rente. De puinhopen van WOII zijn opgeruimd geworden door de babyboomers van na de oorlog; en dat is toch ook aardig gelukt.

 • Jessie van Wesemael

  Ok al die zelfstandig is moet dus nu op alle sociale media dan ook stoppen met klagen he. Maar zoals gezegd: het is nu allemaal nodig maar op een gegeven moment als alles voorbij is zal er ergens wel terug gerecupereerd worden op een of andere manier.