Airbus staakt mogelijk productie A380

AP
Vliegtuigmaker Airbus staakt mogelijk de productie van de A380 nadat het dit jaar niet is gelukt een koper te vinden voor de superjumbo. De Europese vliegtuigmaker erkende vandaag dat hij zich heeft verkeken op de markt voor het toestel.

2014 is het eerste jaar waarin het Airbus niet is gelukt een nieuwe koper te vinden voor de A380. Het heeft wel een toezegging van een leasemaatschappij voor de aanschaf van twintig vliegtuigen, maar het doorgaan van die order is allerminst zeker. Onlangs annuleerde het Japanse Skymark Airlines een bestelling van zes vliegtuigen, waardoor het orderboek van de A380 flinterdun blijft.

De ontwikkelingskosten van de A380, die ondertussen zeven jaar in productie is, bedroegen circa 25 miljard dollar (circa 20,1 miljard euro). Airbus zal naar verluidt quitte spelen op het toestel in de jaren 2015 tot en met 2017. Voor 2018 en daarna is dat evenmin zeker. Daarmee dreigt de A380 een kostbare misstap te worden voor het concern.

Volgens financieel topman Harald Wilhelm van Airbus staat het concern voor de keuze. Of het stopt met de productie van het vliegtuig, of het gaat op zoek naar een nieuwe, zuinigere motor waarmee het toestel levensvatbaarder wordt.

Luchtvaartmaatschappij Emirates is vooralsnog de enige trouwe klant. Dat concern bestelde tot nu toe 140 vliegtuigen. Veel andere maatschappijen kiezen vaak voor een kleinere en zuinigere variant. Die zitten sneller vol en zijn minder afhankelijk van de lengte van een landingsbaan.

Volgens topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM is de A380 een fantastisch toestel. "Maar wel voor de juiste bestemmingen", zei hij. De Frans-Nederlandse maatschappij zou naar verluidt de laatste twee van het dozijn dat is besteld, willen omzetten in een order voor kleinere modellen.