Airbus schrapt 15.000 banen

REUTERS
De Europese vliegtuigbouwer Airbus wil wereldwijd 15.000 banen schrappen. Dat heeft het bedrijf vanavond aangekondigd. De herstructurering, die tegen volgende zomer moet afgerond zijn, is een antwoord op de coronacrisis die de luchtvaartsector zwaar treft.

Airbus zal de volgende twee jaar 40 procent minder vliegtuigen produceren en afleveren, zo raakte eerder al bekend. Airbus verwacht dat de sector zich niet voor 2023 zal herstellen. Mogelijk duurt het zelfs tot 2025 voor opnieuw het niveau van voor de coronacrisis wordt bereikt.

In Frankrijk verdwijnen 5.000 jobs, in Duitsland 5.100 en de rest in Groot-Brittannië (1.700), Spanje (900) en 2.300 verspreid over de andere sites in de wereld. De details van de herstructurering worden met de sociale partners onderhandeld, klinkt het.

Airbus wil onder meer een vrijwillige vertrekregeling opzetten, vervroegd pensioen aanbieden en mensen langdurig deeltijds laten werken. Desondanks sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit.

De activiteit bij de tak die commerciële vliegtuigen bouwt lag de afgelopen maanden 40 procent lager als gevolg van het virus. De vraag naar vliegreizen zakte daardoor in en luchtvaartmaatschappijen annuleerden bestellingen of schoven de leveringen daarvoor op de lange baan. Airbus voorziet dat de luchtvaartsector pas in 2023 weer op het niveau van vorig jaar zit.

Het Franse ministerie van Economische Zaken noemde het aantal banen dat op de tocht staat “overdreven”. Het ministerie wil dat het bedrijf “volledig gebruik maakt van de instrumenten die de regering heeft ingesteld om het aantal te schrappen jobs te verminderen, en wil ook dat Airbus gedwongen ontslagen maximaal vermijdt.” 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Bancken

  Zodat de ceo en managers geen paar honderd dollar op hun jaarlijkse royale premie zouden verliezen?

 • Roger Geens

  Onze Europese lonen zijn zo al te hoog ,China is ook zulke toestellen aan het ontwikkelen en daar werkt men voor een habbekrats en heeft men de vrijheid om 25 uren per dag te werken . Een andere mogelijkheid is dat China Airbus overneemt tot ze zelf klaar zijn met hun toestel .

 • FRANK ANCKAERT

  massa producties zullen ook in het gedrang komen

 • Etienne Van Eetvelde

  Nu zal de reden zijn omwille van de coronacrisis, maar ook zonder corona kwamen deze zaken op ons af. Gewoon, de wereld is verzadigd van vliegtuigen, auto's, edm...

 • Piet Deroover

  Het zal verder ontslagen regenen, vooral bij multinationals. Ze besparen al op bonussen (wie haalt die nog ?), maar op dividenden zullen ze geen toegevingen doen.