Adecco ook in beroep veroordeeld voor "Blanc Bleu Belge"-discriminatie

AFP
Uitzendbureau Adecco is door het hof van beroep van Brussel veroordeeld voor discriminatie bij het aanwerven van personeel. Het bedrijf moet 25.000 euro schadevergoeding betalen aan zowel de socialistische vakbond als aan SOS Racisme, die het proces hadden aangespannen, zo schrijft L'Echo op zijn website.

De zaak dateert al van 2001, toen een medewerker van het interimbureau een klacht indiende. Hij onthulde dat Adecco zogenaamde "apartheidslijsten" aanlegde via zijn interne informaticasysteem. Autochtonen werden gecodeerd met de afkorting BBB (Blanc Bleu Belge), een afkorting die in de vee-industrie verwijst naar een "zuiver" Belgisch koeienras. Op die manier kon Adecco registreren of een klant al dan niet enkel autochtone uitzendkrachten wenste en op die vraag ingaan.

Kif Kif, SOS Racisme en ABVV spanden in 2009 een proces aan, volgens hen waren wellicht duizenden werkzoekenden het slachtoffer geworden van deze georganiseerde vorm van racisme.

In eerste aanleg kregen de drie organisaties al gelijk, maar de schadevergoeding bleef toen beperkt tot 1 euro. Adecco tekende in 2011 zelf beroep aan.

De socialistische vakbond geeft morgen meer uitleg tijdens een persconferentie.