Activisten dienen klacht in tegen invoerder van Israëlische groenten en fruit

Op meer dan twintig plaatsen in België hebben ruim 400 vredesactivisten bij de politie een klacht ingediend tegen Agrexco, een invoerder van Israëlische groenten en fruit uit de bezette gebieden, en partners van het bedrijf. Vredesactie en Action pour la Paix betichten de Luikse importeur van heling en oorlogsmisdaden en medeplichtigheid daaraan.

"Agrexco koopt landbouwgoederen uit illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied en verkoopt die in ons land", verduidelijkt Inez Louwagie van Vredesactie. Concreet gaat het om groenten, verse kruiden, fruit (watermeloen, banaan, avocado) en bloemen verkocht onder de merknamen Carmel (Biotop), Jaffa en Jordan Plains.

"Deze handel zorgt voor onderdrukking en uitbuiting van duizenden Palestijnen. Agrexco overtreedt met deze handel het internationaal humanitair recht, terwijl onze overheid dit gewoon kan stoppen door de wet toe te passen."

Illegale nederzettingen
Volgens Vredesactie is de luchthaven van Bierset (Luik) een spil in de Europese handel van Israëlische groenten uit bezette gebieden. De goederen worden volgens Vredesactie binnengevolgen door de Israëlische luchtvaartmaatschappij CAL en opgeslagen en verdeeld door LACHS, een dochteronderneming van Agrexco en CAL.

"Als de douane de afkomstdocumenten grondig bestudeert, kunnen ook zij vaststellen dat de groenten en fruit uit landbouwgebieden in illegale nederzettingen komen."

Met verwijzingen naar internationale rechtsregels in de hand, meent Vredesactie dat de verkoop van dergelijke landbouwgoederen een misdaad is. Met de klachten hopen de vredesactivisten dat justitie een onderzoek start. (belga/gb)