Acties ambtenaren opgeschort: onderhandelingen gestart

De acties van de Vlaamse ambtenaren zijn voorlopig opgeschort. De voor morgen geplande actie in Brussel zal wel nog plaats vinden. Er worden onderhandelingen opgestart. Dat is daarnet afgesproken tussen de vakbonden van de Vlaamse ambtenaren en Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois (N-VA).

Deze middag is er nog een contact tussen de vakbonden en minister Bourgeois voorzien. Morgennamiddag volgen de echte onderhandelingen. In tussentijd worden alle acties, ook aan de sluis van Evergem, opgeschort. De actie in Brussel morgen gaat wel door zoals gepland.

"We willen onze verantwoordelijkheid nemen en de acties tot na het overleg opschorten. We hopen tot een akkoord te komen. Ik ga ervan uit dat we daarin slagen, maar mocht dat niet lukken, dan zullen de acties hernemen", verklaarde Hilaire Berckmans van ACOD Overheidsdiensten na afloop van het gesprek op het kabinet-Peeters.

Berckmans gaf ook meteen het signaal om de sluis van Evergem opnieuw open te stellen. Aan de sluis van Evergem liggen zo'n 100 tot 150 schepen te wachten.

De Vlaamse ambtenaren waren maandag gestart met een actieweek voor meer koopkracht. Ze voerden achtereenvolgens in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg acties voor een loonsverhoging van 5 pct.

De acties werden sterk veroordeeld door de werkgeversfederaties Unizo en VOKA en Vlaams minister Bourgeois leek de voorbije dagen niet echt geneigd om op de wensen van de vakbonden in te gaan. (belga/sd)