Actie tegen plan-Wathelet in Brusselse kanaalzone

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.
BELGA Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.
Een driehonderdtal sympathisanten van de 'Geen Sprake Van'-beweging heeft zich gisterenavond verzameld aan de Brusselse metrohalte Graaf Van Vlaanderen voor een symbolische actie tegen het plan-Wathelet. Met de actie vestigden de manifestanten de aandacht van de politieke verantwoordelijken op de geluidshinder die de vluchten van "de kanaalroute" veroorzaken in de gemeenten van "laag Brussel".

Tot nu toe spitsten de acties van de beweging 'Pas Question' (nu ook in het Nederlands vertaald naar 'Geen Sprake Van') zich toe op de gemeenten in hoog Brussel die zich onder de zogenaamde 'Bocht naar Links'-route bevinden. Onder de aanhoudende druk paste staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) inmiddels zijn spreidingsplan aan, wat de Vlaamse regering een belangenconflict deed inroepen.

"Vanavond steunen we de gemeentes in de kanaalzone", zegt initiatiefnemer Antoine Wilhelmi. "Zij krijgen op elk uur van de nacht uiterst luidruchtige transportvluchten te verdragen."

Na enkele toespraken namen de deelnemers met fakkels en fietslampen aan weerszijden van het kanaal plaats om een landingsbaan na te bootsen.

"Ik word elke nacht wakker", vertelt buurtbewoonster Catherine Lemaitre. "We krijgen hier de rommel van het vliegtuigpark boven onze daken. Hopelijk moeten we niet wachten tot een vliegtuig neerstort voor het plan wordt teruggedraaid."