Acerta: "Vorig jaar zijn voor het eerst meer 45-plussers dan mensen jonger dan 25 aangenomen"

In 2017 werden voor het eerst meer 45-plussers aangenomen dan mensen jonger dan 25. De evolutie valt te verklaren door het feit dat er steeds meer oudere werknemers beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt, terwijl jongeren langer studeren en dus later instromen.
Thinkstock In 2017 werden voor het eerst meer 45-plussers aangenomen dan mensen jonger dan 25. De evolutie valt te verklaren door het feit dat er steeds meer oudere werknemers beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt, terwijl jongeren langer studeren en dus later instromen.
In 2017 werden voor het eerst meer 45-plussers aangenomen dan mensen jonger dan 25. Dat blijkt uit een analyse over de instroom van werknemers en de evolutie daarvan tussen 2011 en 2017 van hr-dienstverlener Acerta. 

De evolutie valt te verklaren door het feit dat er steeds meer oudere werknemers beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt, terwijl jongeren langer studeren en dus later instromen. 

Het aandeel 45-plussers was vorig jaar goed voor 20,76 procent van alle aanwervingen; het aandeel mensen onder de 25 vertegenwoordigde 20,36 procent. Vooral de 55-plussers zijn aan een stevige opmars bezig: tussen 2011 en 2017 is hun aandeel bijna verdubbeld (+93,52 procent). Het aandeel schoolverlaters dat aan de slag ging, daalde dan weer met een kwart in dezelfde periode.

Verschillende verklaringen

Die evolutie is door verschillende factoren te verklaren. "Enerzijds zijn er nu (meer) oudere werknemers beschikbaar op de arbeidsmarkt, al dan niet uit vrije keuze. Kennelijk hechten werkgevers ook meer dan vroeger belang aan de ervaring die deze oudere werknemers meebrengen", zegt directeur van Acerta Consult Tom Vlieghe. "Anderzijds worden jongeren schaarser op de arbeidsmarkt omdat ze langer studeren en dus later instromen."

Uit het onderzoek van Acerta blijkt nog dat 55-plussers, ondanks de sterke stijging, nog maar 5,33 procent van de aanwervingen representeren. Vooral in de social profit werden met 5,52 procent van de aanwervingen met contract van onbepaalde duur, veel 55-plussers aangenomen. En onder de aangeworven arbeiders is over de sectoren heen zelfs 6,34 procent ouder dan 55. In de grote bedrijven met meer dan 500 werknemers zijn ze het slechtst vertegenwoordigd: in slechts 1,69 procent van de gevallen werd gekozen voor werknemers ouder dan 55 jaar. 

Kleine bedrijfjes

Dat die grote bedrijven vooral jonge mensen aantrekken (29 procent van de aanwervingen zijn jonger dan 25) is volgens Acerta niet abnormaal. "Het zijn voor de jongeren aantrekkelijke bedrijven om hun loopbaan te starten. En die grote bedrijven weten zich beter voorzien om loopbaanstarters op te vangen", zegt Vlieghe. "Oudere werknemers die van werk (moeten) veranderen, zoeken dan liever de kleinschaligheid op, met korte lijnen tussen baas en werkvloer, werk dichter bij huis... En de kleine bedrijven zien die extra ervaring graag komen."
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frans ackerman

  Zet de oudjes maar aan het werk. Dan zijn ze vlugger dood en moeten we er minder pensioen voor betalen. Zelf 50+ dus behoor tot het potentiële publiek.

 • Gerard Braeckmans

  Thierry Vansweevelt, verlof krijg je voor gewerkte dagen. En je uitleg trekt verder ook op niets.

 • Pieter Paulus

  Gaan cdnv acv spa ABVV en groen acv abbv niet graag horen

 • Viviane Bernaerts

  Wat zou je willen minder dan 25 geen ervaring wat niet abnormaal is, maar als je dan als ervaren persoon iets wil bijbrengen krijg je deksel op je neus want ze kennen als al of denken toch dat ze alles kennen. Heb het hier wel over vakmensen geen pippo s, ingenieurs of mensen die enkel met computer kunnen werken en geen spijker in de muur kunnen slaan. Pippo nr 8 is nu aan mijn 50000€ kostende keuken aan het knoeien.

 • Bernard Aelvoet

  Zelf 55 geef ik de grote bedrijven gelijk. Ik werk nog maar denk toch na wat als? PC-kennis veel minder dan die jonge gasten en snelheid + volgen van een cursus zal ook wel veel trager gaan dan bij pas afgestudeerden. Schoolverlaters zouden veel sneller aan een vast job moeten geraken dan nu het geval is, maar ja duizend en één regels vermoeilijken dit.