ABVV schort manifestaties op: "Veiligheid gaat voor"

De vakbondsbetoging in Brussel van begin vorige maand.
BELGA De vakbondsbetoging in Brussel van begin vorige maand.
De socialistische vakbond ABVV schort de "publieke manifestaties en concentraties" die inde komende weken gepland waren op, nu het dreigingsniveau in het hele land werd verhoogd naar drie. "De opschorting doet op geen enkele manier afbreuk aan het sociaal verzet", benadrukt het ABVV in een persbericht.

De vakbond neemt naar eigen zeggen zijn verantwoordelijkheid op na de aanslagen in Parijs en de verhoogde terreurdreiging in België. "De veiligheid van onze militanten, leden en de bevolking moeten we voor ogen houden", klinkt het.

Concreet worden de publieke manifestaties opgeschort die aangekondigd waren in het kader van het actieplan tegen een reeks regeringsmaatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om een militantenconcentratie in Aalst op maandag 23 november, een betoging in Antwerpen op vrijdag 27 november en een betoging in Brussel op 30 november.

De opgeschorte acties worden vervangen door informatiebijeenkomsten in de ondernemingen, voegt hij nog toe. "Deze kunnen gepaard gaan met werkonderbrekingen. De geplande stakingen worden bijgevolg wel aangehouden."

'De veiligheid van onze militanten, leden en de bevolking moeten we voor ogen houden'

ABVV

"Geschokt"

Het ABVV zegt geschokt te zijn door de gruwel. "Barbarij kan nooit gerechtvaardigd worden. Enkel vrede en solidariteit bieden een antwoord tegen radicalisme en angst", zo staat nog in het persbericht.

Het antiterreurorgaan OCAD besliste gisteravond het dreigingsniveau voor het hele land op te trekken tot niveau drie (op een schaal tot vier). Dat niveau stemt overeen met een mogelijke en waarschijnlijke dreiging. De dreiging betreft in het bijzonder plaatsen waar zich veel mensen verzamelen.