AB InBev verkoopt Australische onderdeel voor 10 miljard euro

REUTERS
Bierreus AB InBev verkoopt zijn Australische onderdeel Carlton & United Breweries aan Asahi. De Japanse groep telt 16 miljard Australische dollar (ongeveer 10 miljard euro) neer en koopt ook de rechten om AB InBev-merken in Australië te commercialiseren. Met de verkoop wil AB InBev zijn schulden verder afbouwen, zo meldt de Belgisch-Braziliaanse brouwer.

De deal moet normaal in het eerste kwartaal van 2020 afgerond zijn. Met de verkoop wil AB InBev zijn schulden verder afbouwen. Het bedrijf, met hoofdkwartier in Leuven, zal daarvoor “vrijwel alle opbrengsten van de verkoop” aanwenden. Voorts helpt de transactie volgens de brouwer om de “expansie naar andere snelgroeiende markten in de APAC-regio (Oost-Azië en Australië, red.) en elders in de wereld te versnellen”. “We blijven een groot potentieel zien voor onze activiteiten in de APAC-regio en de regio blijft een groeimotor binnen ons bedrijf”, zegt CEO Carlos Brito. “We zitten in een unieke positie om opportuniteiten voor groei in de APAC-regio te benutten.”

AB InBev zegt ook te blijven geloven in een beursgang van zijn Aziatische divisie Budweiser Brewing Company APAC, nu met uitzondering van de Australische activiteiten. Voorwaarde is wel dat die "tegen de juiste waardering" kan worden afgerond. Vorige week blies AB InBev een geplande beursgang van Budweiser APAC nog af wegens moeilijkheden met de prijszetting.

De Belgisch-Braziliaanse brouwer kan een miljardenopbrengst goed gebruiken. Door aankopen van honderden merken in tientallen landen heeft het concern een schuld van meer dan 100 miljard dollar opgebouwd.

Derde keer

Om de aanschaf van CUB te financieren, gaat Asahi voor tot 200 miljard yen (1,65 miljard euro) aan aandelen verkopen, waaronder aandelen die het zelf in zijn bezit heeft. Het Japanse drankenconcern zegt ook dat het achtergestelde obligaties wil uitgeven en een overbruggingskrediet van 1,2 biljoen yen (9,9 miljard euro) wil aangaan.

Het gaat al om de derde keer dat de Japanners onderdelen van AB InBev kopen. Bij de twee vorige deals, samen goed voor 9,85 miljard euro, ging het telkens om activiteiten van SABMiller die als gevolg van de overname door AB InBev werden afgestoten, waaronder de merken Pilsner Urquell, Peroni en Grolsch. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ghijs Elvan

  Patrick, AB Inbev betaalt elk jaar ongeveer €500 mijoen aan belastingen aan de Belgische staat. Niet via vennootschapsbelasting maar via dividenden. Daarnaast vloeit er ook voor 100den miljoenen van AB Inbev naar de staat door hun werkgeversbijdrage op de lonen van hun werknemers en door de investeringen die ze hier doen.

 • willy Adriaenssens

  AB heeft een CEO nodig zoals Heineken (Een Belg)

 • Marcus Camps

  Waarom verkoop je nu zo'n stuk van je bedrijf voor 10 miljard. Gewoon omdat je geen geschikte manager hebt daar die er in slaagt om daar winst te maken ? Micro economie, alleen met grotere bedragen.

 • David McIntosh

  Voor mij geen bier van deze gigant. Gaat walgelijk om met klanten en leveranciers. Mijn geld krijgen ze niet meer.

 • robrecht Peeters

  Assets, marktaandelen verkopen om schulden te delgen doet de vraag rijzen of Brito het bier misschien tot aan de lippen staat na te gulzig geweest te zijn bij de aankopen van andere bierreuzen.