Aantrekkelijkheid Belgische arbeidsmarkt neemt flinke duik

Een metselaar metselt een muur.
Thinkstock Een metselaar metselt een muur.
De aantrekkelijkheid van de Belgische arbeidsmarkt is flink gezakt. Dat blijkt althans uit de ‘Workforce’-wereldranglijst van hr-bedrijf Manpower. Ons land zakte er naar de 49ste plaats op een totaal van 75 landen. Eind 2017 stond België nog op de 25ste plaats.

De index vergelijkt de marktomstandigheden om medewerkers aan te werven en te behouden. Er wordt bij de opstelling van de ranglijst rekening gehouden met onder meer de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit.

België kende een forse terugval, tot de 49ste plaats. We doen het duidelijk slechter dan het Verenigd Koninkrijk (plaats 5), Duitsland (15), Nederland (21) maar scoren wel beter dan Luxemburg (59), Italië (64) en Frankrijk (67). Landen die wereldwijd het beste scoren, zijn Hongkong, Nieuw-Zeeland en Singapore.

Snellere groei andere landen

De terugval van België is volgens Manpower minder te wijten aan een daling van de prestaties van ons land wat de onderzochte criteria betreft, maar eerder aan de snellere groei van andere landen, voornamelijk in Oost-Europa maar ook in Duitsland, Vietnam en Japan. 

"Op een arbeidsmarkt die geglobaliseerd is, blijven de arbeidskosten of het onvoldoende aantal beschikbare arbeidskrachten de aantrekkelijkheid van België negatief beïnvloeden, als gevolg van het tekort aan talent of een te lage activiteitsgraad", luidt het nog. De belangrijkste troef van de Belgische arbeidsmarkt blijft de kwaliteit van de arbeidskrachten. Het aandeel hoogopgeleiden is gestegen van 44,8 procent tot 46,5 procent.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christian Alex

  Geen nood: politici bieden tegen mekaar op voor een hoger minimumloon, meer pensioen en/of vervroegd pensioen. Tevens wordt de arbeidsmarkt afgelopen door de verschillende overheden.

 • Gino Denil

  Neem dat soort studies met de nodige zak zout. Een vergelijking met landen als Vietnam. Vergelijk dan ook de levensduurte. Of de activiteitsgraad. In Nederland ligt die hoger. Maar meer dan de helft van de werknemers werkt er in een deeltijdse job en gemiddeld op jaarbasis 190 uur minder dan de Belg. Een jaar geleden lag de productiviteit per arbeidsuur nog altijd hoger dan in de omringende landen. Zal wel niet plots veranderd zijn.

 • Ronny Biesen

  Daar hoeven we geen woorden aan viil te maken. Het gerommel met vijf regeringen, hun incompetentie en de torenhoge belastingen verklaren alles.

 • Stefanie van Dijk

  Sinds wanneer is Hongkong een land? De Belgische arbeidsmarkt zou ook een stuk aantrekkelijker worden als de verschillen (mn in voordeeltjes) tussen arbeiders en bedienden zouden verdwijnen, kom op zeg da's toch niks meer van deze tijd!

 • Ronny Vansteelandt

  Allemaal dikke zever. De loonkost, overgeabsurdeerde wetgeving en regeltjes, de trage administratieve molen, de onzekerheid in verband met de energielevering en het dichtslibben van de wegen zullen wel de echte redenen zijn.