Aantal werklozen in ons land zakt naar laagste peil in bijna 40 jaar

Photo News
België telde eind 2018 327.403 werklozen. Het is van voor de oliecrisis eind de jaren zeventig geleden dat ons land zo weinig werklozen telde. Dat blijkt vandaag uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).

Het gaat om de groep werklozen die een uitkering ontvangen én werk zoeken. Het cijfer van 327.403 betekent een daling met 6,5 procent tegenover december 2017. De werkloosheid daalde in alle gewesten, zowel bij mannen als vrouwen en bij bijna alle leeftijden. Zo daalde het aantal jongeren zonder werk met meer dan 13 procent. 

Bij de zestig-plussers was er wel een stijging met 26 procent. Dat komt omdat de leeftijdsgrens voor het verkrijgen van een vrijstelling om werk te zoeken is opgetrokken naar 63 jaar. 

Het gaat om het laagste cijfer werklozen in vele jaren. De RVA kan op maandbasis pas vergelijken sinds 2000. Enkel in december 2000 dook het aantal werklozen onder de 350.000 (348.853). Op jaarbasis - met jaargemiddelden dus - is het van 1980 geleden dat het aantal werklozen onder de 350.000 lag.
69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Verbeeck

  Met andere woorden, de economie rendeerd optimaal voor belastingsinkomsten op dit moment. Ondanks deze gouden tijden blijven de schulden zich opstapenen. Er is dus nooit genoeg, zelfs in tijden van hoogconjuctuur. Denk al maar is na wat er gaat gebeuren als de crisis die onvermijdelijk gaat komen toeslaat. De Euro printers zullen dan dag en nacht moeten draaien.

 • René Lippeveld

  Ja, Piet, dat is uw mening, hé, en die is duidelijk verschillend van de mijne. Het zij zo, mogelijk bent u niet graag autoexpert of wordt u nu beter betaald. Ik ben op niemand jaloers en het was ook maar een voorbeeld. Toch ? Ofwel kent men waarde toe aan school en diploma's, ofwel holt men ze uit. Mij om het even, maar beide kan niet.

 • Mario Bocque

  Het is biet moeilijk ! Hoeveel hebben ze er daarvoor moeten afzwieren.? Niet iedereen tekent voor een onderbetaald interim-Jobje of 2 parttimejobs !

 • Piet Vanderhaagt

  @René Lippeveld, Wat is er mis mee, om een andere job uit te oefenen dan hetgene waar je voor hebt gestudeerd ? Ik ben gediplomeerd en beëdigd autoexpert, en werk nu al bijna 35 jaar in continue shift in een petrochemisch bedrijf... ik kook ruwe aardolie in de plaats van schadebestekken voor auto's op te maken, maar ik werk...

 • Gino Denil

  Een dakloze, een leefloner, een jongere zonder diploma, een geschorste werkloze. Het zijn ook allemaal werklozen. Maar die zitten niet in de statistieken.