Aantal uitkeringen voor tijdskrediet of loopbaanonderbreking op laagste peil in jaren

ShutterStock
Het aantal Belgen dat recht heeft op een uitkering voor tijdskrediet, loopbaanonderbreking of een thematisch verlof - zoals ouderschapsverlof - staat op het laagste peil in jaren. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de RVA. Sinds enkele jaren heeft de regering de voorwaarden verstrengd.

Het aantal Belgen dat in juni een zogenaamde "onderbrekingsuitkering" ontving, lag op 246.212. Dat zijn er bijna 7.000 minder dan het jaar voordien en het laagste aantal in minstens drie jaar.

Tendens

Het maandgemiddelde ligt in 2019 op 250.275. Dat is het laagste maandgemiddelde sinds 2009, toen gemiddeld zo'n 252.429 Belgen per maand recht hadden op een uitkering voor tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematisch verlof.


De tendens is al enkele jaren dalend. De regering heeft het recht op een onderbrekingsuitkering de afgelopen jaren dan ook verstrengd. Zo geeft sinds begin 2015 het niet-gemotiveerd tijdskrediet geen recht meer op onderbrekingsuitkeringen en gelden sterkere leeftijdsvoorwaarden voor tijdskrediet in het eindeloopbaanstelsel. Sinds 1 april 2017 is ook het recht op niet-gemotiveerd tijdskrediet afgeschaft. Bij de thematische verloven is er wel nog altijd een toename. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jennifer Peeters

  Groot gelijk piet devlieger. Mensen die 4/5 gaan werken profiteren van de maatschappij!!

 • Emi De graeve

  laat net als vroeger alle mensen de kans om kinderen en ouderen te verzorgen wanneer zij daar graag voor kiezen en zolang dit nodig is. Men kan geen knecht van 2 meesters zijn : familiale verantwoordelijkheid en carrière maken. Geen wonder dat velen over hun toeren draaien of een burn out krijgen.

 • Walter Kennes

  Wel ik ga binnenkort mijn landingsbaan 4/5 aanvragen. Na 38 jaar ploegendienst vind ik dat ik hier recht op heb. Hebben ze op de vdab tenminste iets te doen.

 • raymond van der craen

  Ik heb helemaal geen probleem als iemand 4/5 gaat werken vanaf een leeftijd van 55 jaar als hij nog tot zijn 67ste moet werken maar schaf loopbaanonderbreking voor een thematisch verlof af alsook de gelijkgestelde jaren voor de pensioenberekening van deze categorieen van mensen alsook van de SWT-ers. Niet werken geen centen!

 • Christian Alex

  Het is niet het tijdskrediet dat de kosten van de sociale zekerheid onbeheersbaar maakt. De kost van het ongemotiveerd pensioen en het ongemotiveerd ziekenverlof is veel groter.