Aannemers sceptisch over verplichte aansprakelijkheidsverzekering

gettyimages.be
De verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers die minister van Werk Kris Peeters vandaag aankondigde, wordt sceptisch onthaald bij de aannemers. "Dit is niet waar de consument zit op te wachten", zegt Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Hij vreest dat de maatregel contraproductief zal werken en duur zal zijn.

Minister van Economie Kris Peeters kondigde de komst van de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers vandaag aan op Batibouw. Ook hij liet verstaan dat het niet de bedoeling is om schadeclaims voor onbeduidende bedragen toe te laten. Concreet zou het gaan om schade vanaf 750 euro.

"We zeggen niet zomaar 'no way' tegen de minister; we blijven bereid tot overleg", benadrukt De Mûelenaere allereerst. "We begrijpen zijn bekommernis -de bescherming van de consument-, maar we vrezen dat zo'n verplichte verzekering dat doel niet zal bereiken, integendeel."

De topman van de Confederatie Bouw wijst erop dat aannemers nu al tien jaar aansprakelijk zijn voor verborgen gebreken. "Ze zullen gebreken dus herstellen in die periode." Hij vreest dat een verzekering zal leiden tot "deresponsabilisering" van de sector: aannemers zullen gebreken niet meer herstellen maar doorverwijzen naar de verzekering.

Daarnaast waarschuwt de Confederatie Bouw voor extra kosten. Ze voorspellen dat het systeem de bouwkost met tot 5 procent kan verhogen en het bouwproces kan vertragen. De Mûelenaere vraagt zich nog af of verzekeraars wel bereid zullen zijn te verzekeren, en tegen welke premies.

"Gezien de economische context en de concurrentie van buitenlandse bedrijven is het een slecht moment om onze bouwbedrijven opnieuw op kosten te jagen. Wij vragen nieuwe zuurstof voor onze bedrijven, geen verstikking", besluit hij.

Ook Ghijsels, departementshoofd bij Federale Verzekeringen, benadrukt dat het niet de bedoeling is lichte verborgen verbreken te gaan verzekeren. "Ook slecht vakmanschap zullen we nooit verzekeren", voegt hij toe. Wat wel verzekerd zou worden, zijn stabiliteitsproblemen, waarvoor de aannemer nu al tien jaar aansprakelijk is.
 
Volgens Ghijsels is het nog te vroeg om te weten hoe hoog de premies zullen zijn die aannemers moeten betalen. Wel waarschuwt hij dat de kosten uiteindelijk door de consument betaald zullen worden.