Aandelenmarkt moet terrein prijsgeven op Brusselse beurs

De Brusselse beurs moest vandaag terrein prijsgeven. De Bel20-index zakte 0,59 procent tot 2.897,52 punten. Vijftien van de twintig aandelen uit de elitekorf zakten in het rood.

Euronext Brussel volgde daarmee de trends op de andere Europese aandelenmarkten. Ook daar domineerden de rode cijfers. De beleggers houden er de blik op de Verenigde Staten. Ze vragen zich af wanneer de Amerikaanse centrale bank gaat starten met het verminderen van haar steun aan de lokale economie. Vorige week bleek immers dat die in het derde kwartaal liefst 2,8 procent was gegroeid. Bovendien werden in oktober 204.000 banen gecreëerd, wat een pak meer was dan de 120.000 die werden verwacht.

Voor Colruyt kwam bovenop die voorzichtige houding van de beleggers nog een negatief advies van JP Morgan. De distributeur zag zijn koers 3,17 procent zakken tot 39,90 euro. De zakenbank raadt aan het aandeel te verkopen. Het koersdoel bedraagt 38,00 euro.

Ook Umicore en Bekaert deden het niet goed. De materialengroep slikte een verlies van 1,99 procent bij een slotkoers van 34,40 euro, het staalkoordconcern leverde 1,96 procent in om af te sluiten op 29,47 euro. Bekaert kon weliswaar profiteren van een verhoging van zijn koersdoel door Bank Degroof van 24 naar 28 euro, maar de bankier vindt het aandeel desondanks nog altijd overgewaardeerd.

Aan de andere kant van de barrière stond Ageas. De verzekeraar zag zijn koers 0,78 procent stijgen tot 31,58 euro. Recentelijk maakte hij een winst van 41,1 miljoen euro bekend over het derde kwartaal. Dat was weliswaar minder dan verhoopt, maar die tegenvaller was te wijten aan het verder opkuisen van de Fortis-erfenis. De eigenlijke verzekeringsactiviteiten draaiden wel goed.

Bij de kleinere waarden scoorde Cardio3 BioSciences andermaal. Het bedrijf werd 4,28 procent meer waard. Na beurssluiting bevestigde de onderneming dat de resultaten van een onderzoek naar een behandeling tegen hartfalen tegen eind 2015 bekend zullen zijn. Intussen heeft ze nog 24,3 miljoen euro in kas.