Aandelenmarkt gaat stevig in het rood

BELGA
De Brusselse beurs kleurde vandaag behoorlijk rood. De Bel20-index daalde 1,61 procent tot 3.597,43 punten. Van de twintig waarden in de elitekorf gingen er negentien achteruit. Alleen D'Ieteren hield het hoofd boven water. Aanleiding waren tegenvallende macro-economische evoluties op een aantal groeimarkten. Bovendien kijken de beleggers met argwaan naar een mogelijke nakende renteverhoging in de VS.

De zwaarste terugval was voor Delta Lloyd. De Nederlandse verzekeraar zakte 2,91 procent tot 11,00 euro. De opflakkering van dinsdag was dus maar van korte duur. Voordien was de titel al zes handelsdagen op rij gezakt na de publicatie van zwakke resultaten over het eerste halfjaar.

Solvay volgde op korte afstand met een verlies van 2,89 procent bij een slotkoers van 111,00 euro. Bestuurder Denis Solvay heeft voor 1,825 miljoen euro aan aandelen van het chemiebedrijf verkocht. Gedurende de laatste twaalf maanden deed hij nu al voor iets meer dan 9 miljoen euro aan aandelen van de hand.

Umicore liet 2,63 procent liggen bij een slotkoers van 36,83 euro. Een slabakkende economie is slecht nieuws voor de grondstofprijzen. Eerder deze week gaf Kepler Cheuvreux een houden-advies voor het aandeel. Het koersdoel bedraagt 41 euro.

Ackermans & van Haaren speelde 1,88 procent kwijt om te stranden op 135,90 euro. Bank Degroof trok haar koersdoel voor de holding nochtans op van 120 euro naar 147 euro.

Ageas hield het verlies beperkt tot 0,87 procent bij een slotkoers van 37,63 euro. De verzekeringsgroep zou volgens het financieel persagentschap Bloomberg nog met twee kandidaat-kopers onderhandelen over een verkoop van zijn dochterbedrijf in Hongkong.

Op de brede markt zakte TiGenix 4,03 procent tot 0,71 euro. Het was de eerste verliesdag voor de biotechtitel na vier opeenvolgende dagen vooruitgang.

Winst was er deze keer bij de grote waarden alleen voor D'Ieteren. De autogroep werd 0,37 procent meer waard bij een slotkoers van 34,27 euro.

Op de tweede rij ging Option 8,00 procent hoger tot 0,27 euro. De specialist in datacommunicatie boekte een belangrijk contract voor een datalogger, waarmee gegevens over het rijgedrag van autobestuurders opgeslagen kunnen worden. Dat is interessant voor autoverzekeraars. Vanaf de tweede helft van dit jaar moet dit opbrengsten opleveren.

Lotus veerde bijkomend 5,22 procent op tot 1.515 euro. De beleggers waarderen de overnamepolitiek van het bedrijf, nu het Natural Balance Foods heeft binnengehaald. Eind vorige week kostte een aandeel nog maar 1.325 euro.

Jensen dikte 2,09 procent aan tot 20,80 euro. De producent van industriële wasmachines boekte in de eerste jaarhelft een omzet van 150,6 miljoen euro. Dat was 24,3 procent meer dan in dezelfde periode van 2014. De nettowinst steeg van 8,1 miljoen euro naar 9,3 miljoen euro. Op 30 juni was het orderboekje 4 procent beter gevuld dan een jaar eerder.