Aandeel AB InBev 8% lager na halvering dividend

Het hoofdkantoor van AB InBevin Leuven.
REUTERS Het hoofdkantoor van AB InBevin Leuven.
Bierreus Anheuscher-Busch Inbev halveert zijn winstuitkering. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers. AB Inbev wil meer geld overhouden om zijn schulden af te bouwen en om verder te investeren in zijn merken.

Daarnaast stelt de grootste brouwer ter wereld een slotdividend voor van 1 euro per aandeel voor het boekjaar 2018. Dat brengt het totale dividend op 1,8 euro per aandeel, een halvering tegenover vorig jaar. Het aandeel AB Inbev verloor 8,4 procent op Euronext Brussel.

Door de herziening van de dividenduitkering, aldus de Leuvense brouwer in een toelichting, kan het bedrijf zijn schulden verder afbouwen. De brouwer zit op een schuldenberg van 109 miljard dollar, een groot deel als gevolg van de overname in 2016 van rivaal SABMillar.

AB InBev verkocht in het derde kwartaal 146 miljoen hectoliter, waarvan bijna 130 miljoen hectoliter eigen bieren: een groei met 0,5 procent. Dat is zonder de effecten van overnames. De eigen bieren deden het vooral goed in Europa en Mexico en op heel wat Afrikaanse markten. Groei die wel werd tenietgedaan door het resultaat in Brazilië en Argentinië.

De omzet kwam uit op 13,3 miljard dollar: een (interne) groei met 4,5 procent. Onder de streep hield de brouwer van onder meer Stella, Budweiser en Corona 1,61 miljard dollar over. Een jaar eerder bedroeg die winst nog 2,58 miljard dollar. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marco Maerten

  Christian Alex,we gaan nog blij zijn met PVDA na een volgende federale legislatuur met NVA. Ik heb niet te klagen,maar er zijn veel jonge gezinnen stukken armer geworden onder dit post-Reagan beleid.Te oordelen naar uw reactie zit u er heel warmpjes in?

 • Lieve Geyter

  Ik drink alleen van kleine lokale brouwers hun bier vind ik persoonlijk beter en ambachtelijker gebracht. Bier dat zo blond is is niet normaal vroeger was bier nooit zo blond, het was meer Amber gekleurd nu filteren ze dusdanig om het een ander beeld te geven. En mensen weten gewoon niet beter ze zijn die kleuren ondertussen gewoon, kleine brouwers weten beter en ik heb daar meer respect voor.

 • Gino Denil

  Wordt je armer als je maar 1 euro dividend per aandeel krijgt in de plaats van 1,8 euro, Christian Alex. Of is dat de manier van rekenen van de rijken. Die aandelen gaan wel weer omhoog als ze het pintje van de gewone man terug opslaan.

 • oswald billiet

  Ik heb daar geen medelijden mee. Tot twee keer toe verhoogde AB Inbev de prijzen van het pintje zonder dat er economische noodzaak was. Het was puur winstbejag. Ze gaven daarrond ook geen verklaring. Het is nu aan de aandeelhouders om aan de beheerraad te laten weten dat dit niet zo gezond is. In ABinbev nu zo " Big to fail"?

 • Christian Alex

  We hebben nog geen reactie van de PVDA: met hoeveel miljard 'de rijken' verarmd zijn vandaag.