935 jobs in gevaar bij GSK België, grootste private werkgever in Wallonië

BELGA
Bij de Belgische tak van farmabedrijf GSK zijn tot 720 banen bedreigd door een herstructureringsplan. Bovendien zouden 215 tijdelijke contracten niet verlengd worden. Dat heeft GSK Vaccines aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

GSK (GlaxoSmithKline) België telt meer dan 9.000 werknemers en is de grootste private werkgever in Wallonië. Het bedrijf heeft vestigingen in Waver, Rixensart en Gemloux. De banen sneuvelen bij verschillende afdelingen van GSK Vaccines, dat vaccinaties maakt met hoofdzetel in België. Het gaat om 595 kaderleden en 125 bedienden, goed voor in totaal 720 banen. Bovendien zouden 215 tijdelijke contracten niet vernieuwd worden. Samen gaat het om bijna 10 procent van de werknemers die getroffen worden.

GSK heeft vandaag de vakbonden ingelicht en wil eerstdaags de consultatiefase opstarten, “om de periode van onzekerheid zo kort mogelijk te houden, in overleg en in samenwerking met de sociale partners”, klinkt het.

Meer automatiseren

Met het transformatieplan - een tweejarenplan - wil de Britse farmareus de productie van vaccins meer automatiseren, en zo ook de productiecapaciteit verhogen. Er is sprake van een investering van 500 miljoen euro in de Belgische infrastructuur de komende drie jaar. Voorts wil GSK zich opsplitsen in twee afzonderlijke bedrijven: biofarmabedrijf ‘New GSK’ en een tweede bedrijf dat rond consumentengezondheidszorg zal draaien. Momenteel is GSK Vaccines nog een van de drie afdelingen van het Britse bedrijf, naast Pharma en Consumer Healthcare.

Voor de vakbonden komt de aankondiging op zich niet als een verrassing, omdat er al sinds een jaar geruchten over een herstructurering de ronde doen. Maar ze zijn wel verbaasd over de omvang van het plan. “We wisten dat er een vijftig administratieve bedienden te veel waren, maar de getallen van de directie zijn nog veel hoger”, reageert Imdat Gunes van FGTB. De socialistische vakbond zegt wel blij te zijn dat nu niet geraakt wordt aan het aantal arbeiders.

Voorbode van nieuwe ontslagronde?

Zowel FGTB als de christelijke vakbond CSC vreest echter dat deze herstructurering de eerste kan zijn binnen een groter transformatieplan. “Het is niet uitgesloten dat er een tweede ontslaggolf volgt die de arbeiders zal treffen”, zegt Michel De Bondt van CSC. “We vragen aan de directie duidelijkheid wat dat betreft.” De twee bonden organiseren vrijdag een personeelsvergadering. Maandag is een eerste overleg met de directie gepland.

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS), minister van Economie Willy Borsus (MR) en minister van Werk Christie Morreale (PS) gaan  morgen in gesprek met de directie bij GSK. Vrijdag staat een ontmoeting met de vakbonden op het programma. “Het gaat om een zware klap voor Wallonië, voor de werkgelegenheid en voor de hele Waalse farmasector”, reageren de Waalse ministers.

De farmaceutische sector vertegenwoordigt ongeveer 15.000 jobs in Wallonië, en is goed voor bijna 30 procent van de Waalse export.

“Wet-Renault ten volle toepassen”

Minister van Economie en Werk Nathalie Muylle (CD&V) zal namens de federale regering deelnemen aan het geplande overleg in Wallonië. Ze benadrukt dat de wet-Renault, die van toepassing is bij collectief ontslag, “ten volle moet worden toegepast”, en hoopt dat het aantal ontslagen nog naar beneden kan. Verder wil minister Muylle dat er maatregelen voorzien worden om de betrokken werknemers naar een nieuwe job te begeleiden.

“De federale regering zal net zoals bij Caterpillar, ING en Carrefour, nauwlettend het overleg en de ontwikkeling opvolgen”, reageert premier Sophie Wilmès (MR). “Wij zullen samen met de regio’s alle mogelijke wegen bestuderen om hen de best mogelijke ondersteuning te bieden aan de getroffen werknemers in deze zeer moeilijke tijden.”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Denis Stock

  Mag geen probleem zijn voor een regering die prat gaat op het verwezenlijken en creatie van jaarlijks tienduizenden nieuwe jobs.

 • danny janssens

  Hoog tijd dat men die grote bedrijven die massaal overheidssteun kregen en dan nog mensen afdanken zwaarder belast. Stimuleer kmos

 • Sandra Peeters

  Het blijft me boeien hoe de media dit nieuwswaardig vindt maar dan 5000 naakte ontslagen van contracten onbepaalde duur in de sociale sector die al volop gestart zijn zelfs nog niet in een voetnoot wil melden. Ze proberen die mensen zelfs onder druk samen met VDAB zelf hun contract te laten opzeggen. Maar ja dat zijn dan meestal maar arbeiders, je weet wel dat gepeupel waar ieder graag op neerkijkt. Inderdaad voor jullie niet het vermelden waard blijkbaar.

 • Peter Hegge

  En dan komt de artificiële intelligentie ook nog. Jobs achter de computers gaan aan diggelen.

 • Gino Sinnesael

  Oesje, blijkbaar werkt het "Marshallplan", het paradepaardje van mijnheer Magnette dan toch niet zo goed?