868 sollicitaties in vier jaar en nog geen job: "58 jaar. Als ze dat zien, is het gedaan"

Paul Van der Stappen met de enorme stapel sollicitatiebrieven die hij stuurde. Telkens kreeg hij nul op rekest.
photo_news Paul Van der Stappen met de enorme stapel sollicitatiebrieven die hij stuurde. Telkens kreeg hij nul op rekest.
De voorbije vier jaar heeft Paul Van der Stappen maar liefst 868 keer gesolliciteerd en tal van bijscholingen gevolgd. Toch is de gewezen marketingmanager nog steeds werkloos. De reden? Hij is 58. "Zodra ze weten hoe oud ik ben, gooien ze mijn cv in de vuilnisbak."

Paul Van der Stappen uit het Vlaams-Brabantse Wespelaar heeft een rijkelijk gevuld curriculum vitae. Met een licentiaat handelswetenschappen en een gespecialiseerde MBA (Master of Business Administration) op zak ging hij in 1984 aan de slag als verantwoordelijke voor marktonderzoek bij DAF Trucks. Hij werkte in de loop van zijn carrière bij verschillende bedrijven als expert in marketing, communicatie en het op de markt brengen van nieuwe producten. In 2005 ging hij aan de slag bij bpost.... tot hij zeven jaar later mocht opkrassen omwille van een reorganisatie. "Ik was toen net vader geworden, dus besloot ik een sabbatjaar in te lassen. Een jaar lang heb ik niet aan werken gedacht, maar me enkel met mijn dochter beziggehouden. Nadien ging ik vol frisse moed op zoek naar een nieuwe job. Ik dacht echt dat dat met mijn tientallen jaren ervaring en kennis een fluitje van een cent zou zijn."

Lopende band

Paul bleef allerminst bij de pakken zitten. Hij volgde drie maanden outplacement, liet iedereen in zijn uitgebreid netwerk weten dat hij een job zocht, schreef zich op alle mogelijke vacaturesites in, breidde zijn LinkedIn-netwerk uit van 75 naar 750 contacten, klopte aan bij elke mogelijke headhunter, schreef zich in bij tal van interimkantoren... Zijn mailbox stroomde over van de vacatures, hij solliciteerde aan de lopende band. Maar nog meer dan de reacties lieten de jobs op zich wachten. "Dus begon ik allerlei opleidingen en cursussen te volgen via de KU Leuven en Syntra, zodat ik zeker mee bleef met de tijd." Het bracht geen zoden aan de dijk, want na 868 keer solliciteren is Paul nog steeds werkloos.

Welke excuses voerden de werkgevers zoal aan? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!


Bekijk hieronder ook de open brief die Paul op Facebook postte:

Paul Van der Stappen

Ik ben Paul, 58 jaar, een kind van de babyboomgeneratie. Een kind uit een tijd die werd gekenmerkt door economische en maatschappelijke welvaart. Ik had het geluk dat ik aan de universiteit kon...
187 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Georges Vande Velde

  Zou die mens een voor hem “minderwaardig” werk aanvaarden ? De reglementering is zodanig dat werk die “voor u” niet past mag geweigerd worden. Ik heb twee handen aan mijn lijf en “werk” is er in overvloed.

 • Timmie Smet

  Men geeft het vaak niet toe, maar in werkelijkheid is de meerderheid nog steeds op zoek naar witte raven. Bij voorkeur jongeren met 1000 jaar ervaring. Wat ik me wel afvraag: als je gemiddeld bijna 1 sollicitatie per dag doet, neem je dan de tijd om je echt te verdiepen in een bedrijf/vacature? En die kunnen toch niet allemaal uw droombaan zijn? Prikt de doorgewinterde recruiter daar niet doorheen?

 • Luc Verbrugghe

  Aan al degenen die hier van de daken schreeuwen dat er werk genoeg te vinden is : mijn vrouw is 50+ en werkloos , de meeste advertenties waar ze op reageert doen zelfs de moeite niet om te antwoorden .Stuur de effectieve plaatsen waar ze morgen aan de slag kan maar door (Jeweetwel : de werkgevers die zoeken en zoeken en "niemand" vinden, omgeving Brugge +30km) . Mail adres bij deze redactie gekend . Misschien trakteren we u volgende maand op een etentje ...

 • jana vdv

  Eens een gewone job als schotelwasser of aan de band in de fabriek aannemen, dat zal 'zijn geestesgesteldheid' deugd doen. Van de band in een fabriek kunt ge doorgroeien naar hogere functies als ge wilt en als ge het kunt. Maar ge ziet zo al op de foto dat hij ook geen fysiek heeft.

 • M B

  Dat kan ik moeilijk geloven. Iemand die werk WILT zal werk vinden. We moeten ons niets laten wijsmaken door die 'beroeps-sollicitanten' of media met 'exclusieve' verhaaltjes.