74% van de restaurants gesloten op kerstavond

Shutterstock
Dit jaar sluit 74 procent van de restaurants in Vlaanderen op kerstavond en 64 procent op oudejaarsavond. Dat is een stijging van respectievelijk 12 en 14 procent in vergelijking met 2018. Ook op nieuwjaarsdag blijven iets meer restaurants gesloten (2 op 3, +2 procent). Dat blijkt uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen. 

"Het is een permanente zoektocht naar rendabiliteit. Het is niet eenvoudig om personeel te vinden voor al deze momenten en de kosten liggen te hoog. Hierdoor opteren veel ondernemers om het personeel te laten genieten van de feestdagen met de familie. De stijging is toch opmerkelijk, maar helaas niet onverwacht gezien het moeilijke economische klimaat voor de sector", zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe.

Opmerkelijk dit jaar is volgens Horeca Vlaanderen wel dat heel wat zaken die gesloten zijn voor de feestdagen toch afhaalmaaltijden of een traiteurdienst aanbieden. "Dit verklaart waarom zaakvoerders beslissen om hun zaak te sluiten, maar wel nog hun klanten ten dienste willen zijn. Daarnaast zijn veel zaken ook vroeger dicht", zegt De Caluwee. "Mensen willen thuis zorgeloos kunnen genieten van de feestdagen en daar spelen de horecazaken handig op in.”

Van de zaken die wel open zijn, geeft 78 procent aan (bijna) volzet te zijn voor de feestdagen.




13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • annie smith

  Een paar redenen: geen aperitief en water bij een kerstmaaltijd is niet zo lekker. Zelfs Bob zijn kan dikwijls niet meer wegens oude auto (LEZ), met openbaar vervoer ook niet want laatste bus en laatste trein vertrekt terwijl men nog aan het eten is... over roken zullen we maar niet spreken. En binnenkort zelfs geen coq-au-vin of likeurpraline meer bij nultolerantie, dus geen goede vooruitzichten voor de horeca.

 • Bart Verbeeck

  David De Geyter: Laten we aannemen dat er inderdaad massaal geld wordt verdiend op die dagen. Dat noemen ze een gat in de markt en dus zou ik die dagen net openen om zoveel te verdienen dat ik later in het jaar een hele maand vakantie kan nemen !

 • Wannes Van De Velde

  Denk dat vele uitbaters veel slimmer zijn geworden en kan daar begrip voor opbrengen.Samen met de familie de feestdagen doorbrengen is nu veel belangrijker geworden dan de rest.Fijn eindejaar iedereen.

 • Theo Van Hoof

  Heel normaal en dat aantal zal nog stijgen. David De Geyter spreekt precies als ervaringsdeskundige. Laat deze mensen op deze dagen gewoon bij hun familie en vrienden zijn. Die zelf maar 9 to 5 'werken' weten niet wat het is een heel jaar door alle weekends en feestdagen te werken. Ik heb in een bakkerij gewerkt en wij begonnen 1/12 7/7 te werken tot na nieuwjaar. Weken van 100 uren en meer.

 • Vaneylen Pierre

  De weelde van een hangmatcultuur en het systematisch pesten van de Horeca. De horeca is de voelspriet van onze economie. Ze zal zienderogen bergaf gaan!