50-plusser verdient 11 procent minder bij nieuwe werkgever

Bij het zoeken van een nieuwe job, wordt de meerwaarde belangrijker dan de anciënniteit, zegt Acerta.
Thinkstock Bij het zoeken van een nieuwe job, wordt de meerwaarde belangrijker dan de anciënniteit, zegt Acerta.
Vijftigplussers veranderen steeds vaker van job en -opmerkelijk- ze lijken daarbij ook bereid om minder te verdienen. Dat blijkt uit een analyse van de loongegevens bij 40.000 werkgevers door HR-bedrijf Acerta.

Van alle bedienden die de voorbije jaren ontslag namen, is één op tien ouder dan vijftig jaar. Tegelijk nam ook het aantal aanwervingen van vijftigplussers sterk toe. Acerta ziet verschillende verklaringen: er is de 'war for talent' waarbij ook oudere werknemers een doelgroep vormen voor bedrijven, en tegelijk beseft ook de werknemer zelf dat hij langer zal moeten werken en dus maar beter een job met plezier uitoefent.

Die vijftigplussers zijn bij hun nieuwe werkgever bereid om in te leveren, leert de analyse. Het jaarloon bij indiensttreding is gemiddeld 11 procent lager dan het jaarloon bij ontslag. Voor de andere leeftijdscategorieën is dat zeker niet het geval: werknemers jonger dan dertig jaar verdienen doorgaans meer bij hun nieuwe werkgever en tussen dertig en vijftig blijft het loon quasi identiek. Toch verdient een vijftigplusser nog altijd een pak meer dan zijn jongere collega's, door de leeftijdsanciënniteit. "Ten opzichte van de min-dertigjarige ontvangt de instromende bediende van meer dan vijftig jaar 72 procent meer loon", stelt Acerta.

Bij het zoeken van een nieuwe job, wordt de meerwaarde belangrijker dan de anciënniteit, meent de HR-dienstenleverancier. Die roept de werkgevers ook op om aandacht te hebben voor andere aspecten, zoals inspraak in het verloningspakket, aanbieden van opleidingen of de bereidheid om het takenpakket aan te passen. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Bosman

  Het is absurd om te beweren dat mensen het goed vinden om aan een lager salaris dan voordien te gaan werken. Het is niet van willen. het is van moeten

 • jef vermeulen

  Ik had als 25-jarige en als 35-jarige niet de riante weddes die de huidige generaties hebben omdat er toen wel nog de mentaliteit was om aan een zeer lage wedde te beginnen. Dus zie ik niet in waarom ik nu als 50+ zou moeten inleveren. Ik ben nu mijn inhaalbeweging aan het maken omdat ik de eerste15 jaar ver onder het barema zat van de huidige beginweddes.

 • Arthur Houben

  Yés! Dat moeten ze hebben: voor steeds minder loon gaan werken.Elke 50+ die zich zo laat rippen is een domoor en helpt mee met loonslavernij waarbij de bedrijven steeds meer winst kunnen maken op de kap van de werkmens.Op termijn blijft er voor jongeren steeds minder loon over want dan zijn zij 'te duur' ipv de ouderen.

 • rik lagrou

  het ergste is dat sommigen nooit werken behalve in zwart ;ja je verdient wat minder bij nieuwe werkgever ;toen ik 26 was kreeg ook minder per uur enkel omdat geen personen te laste aan gaf personeel chef gaf aan die andere heeft kinderen ten laste en niet enkel via (belasting)maar deed werk graag bijna als een hobby

 • Marc Baeyens

  50+'ers die willen werken vinden ook werk. Zij die liever op kap van de anderen leven willen op pensioen. Het triestig resultaat van decennia linkse politieke indoctrinatie.