400.000 zelfstandigen hebben al vervangingsinkomen aangevraagd

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.
Al 398.834 zelfstandigen hadden op 29 april een vervangingsinkomen aangevraagd bij de sociale verzekeringsfondsen naar aanleiding van de coronacrisis. Dat meldt bevoegd minister Denis Ducarme (MR). Daarvan is 94 procent al behandeld.

Door het overbruggingsrecht kunnen zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken een maandelijks vervangingsinkomen ontvangen van 1.291,69 euro of 1.614,10 euro met gezinslast. Door de coronacrisis werden de voorwaarden voor maart en april versoepeld, en het werd onlangs verlengd in mei.

De uitbetalingen werden enkele weken geleden opgestart voor zelfstandigen in hoofdberoep, deze week zijn de verzekeringsfondsen ook begonnen aan de zelfstandigen in bijberoep en de actieve gepensioneerden.

"De gezondheid van de Belgen blijft uiteraard het belangrijkste”, aldus Ducarme. “Maar daarnaast blijft het nodig de economie te ondersteunen. Het is door onze zelfstandigen, vrije beroepen, KMO’s en hun werknemers dat ons land uit de crisis zal geraken.”

Lees ook: Ducarme wil Nederlandse uitkering voor Belgische zelfstandigen die over de grens werken: “Omgekeerd doen wij hetzelfde” (+)
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Dupont

  Mr Verhoeven: zoals u weet zijn de inkomensverschillen tussen zelfstandigen enorm. Het is niet omdat je een dure wagen hebt dat je veel verdient: je kan dat betalen van spaargeld of het kan geld zijn van vorige generaties. Wie zegt dat wie in een grote villa woont die ook van hem is, het kan evengoed van familie zijn? Het kostenforfait voor werknemers is veel hoger dan voor bedrijfsleiders. Zelfstandigen hebben ook geen rechten op de riante sociale voorzieningen voor ambtenaren, maar betalen mee

 • René Verhoeven

  Frank de Witte leg mij dan eens uit hoe het komt dat alle rijken zelfstandigen zijn als die het toch zo moeilijk hebben? Werknemers rijden niet in wagens van +100000 euro en wonen niet in grote villa's en als je eens rondkijkt, zijn dat er toch veel! Het gaat over beetje gelijkheid, daar wringt het, niks met jaloersheid te maken. Bij werknemers is alles gekend en geen aftrekposten, alles wat extra gewerkt wordt is voor de staat.

 • walter bruggeman

  Men beloofd een corona hinderpremie maar er zijn meerdere bedrijven op 1 adres en dan zegt men er kan maar 1 bedrijf een premie krijgen en dat is degene die het eerst heeft aangevraagd dat heeft dus niks met hulp aan bedrijven te maken maar eerder een loterij

 • Emi De graeve

  zo komt er weer meer volk voor de restaurants op zondag en is er een factuurke voor de belastingaftrek :-)

 • Alfons LABIE

  een correcte vergoeding zou zijn zoals voor de werknemes, 70% van hun normale inkomen (berekend als gemiddelde op aangiftes afgelopen 3jaren) met hetzelfde maximun als voor een werknemer.