4 op 10 Vlamingen kunnen niet sparen

thinkstock
Vlamingen zijn spaarkampioenen, maar volgens een enquête van uw krant blijkt dat liefst 40% niet in staat is om iets opzij te zetten op het einde van de maand. Wie wel spaart, zet meestal tot 250 euro per maand op zijn spaarrekening.

30% van de gezinnen met een maandelijks netto-inkomen van meer dan 2.000 euro heeft op het einde van de maand niets over om te sparen. Verdienen ze tussen de 1.500 tot 2.000 euro netto, dan worden het er al vier op de tien. Bij de lagere inkomens kan zelfs tweederde van de families geen geld opzijzetten. Daarvoor nemen de vaste kosten (huur, voeding, stroom, water...) een te grote hap uit het budget. Dat blijkt uit de enquête die 'Het Laatste Nieuws' en onderzoeksbureau Ipsos hielden bij 2.000 Vlamingen voor het dossier 'Geld maakt gelukkig', dat vandaag start.

Zes op de tien Vlamingen kunnen wel sparen. Het grootste deel van hen (36%) slaagt erin om maandelijks tot 250 euro opzij te zetten. Wie spaart, doet dat niet altijd voor zichzelf. Meer dan de helft (54%) van de Vlaamse ouders spaart voor zijn kinderen. Gemiddeld gaat het om 88 euro per maand.