4 op 10 Belgen voelen zich financieel gelukkig

(Archieffoto)
PHOTO_NEWS (Archieffoto)
Zo'n 42 procent van de Belgen voelt zich financieel gelukkig. Dat is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar (38 procent), zo blijkt uit een onderzoek naar het financiële geluk van de Belgen, dat werd uitgevoerd door Vlerick en Optima. Bijna 30 procent (29 procent) voelt zich naar eigen zeggen financieel ongelukkig.

Financieel geluk komt volgens het merendeel van de Belgen (88 procent) neer op financiële gemoedsrust en zich geen zorgen te moeten maken over de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Gemiddeld geven onze landgenoten zichzelf een score van 5,6 op 10.

Of iemand financieel gelukkig is, hangt af van diverse factoren, zo blijkt uit de barometer. Zo zijn mannen financieel gelukkiger dan vrouwen en hetzelfde geldt voor mensen die getrouwd zijn of samenwonen. Ook leeftijd speelt een rol. Waar jongeren van de generatie Y hun huidige financiële situatie negatiever inschatten dan vorig jaar, is voor de babyboomers het omgekeerde het geval.

Wat de toekomst betreft tonen de jongeren zich net het meest optimistisch, al is dat optimisme wel gedaald tegenover vorig jaar. De babyboomers tonen zich opmerkelijk meer optimistisch dan in 2013, maar blijven niettemin het meest pessimistisch over de toekomst. Dat pessimisme heeft mogelijk te maken met het feit dat slechts 12 procent van de Belgen vertrouwen heeft in de overheid voor de opbouw van zijn wettelijk pensioen.

Daarnaast wordt financieel geluk - niet zo verrassend - bepaald door het gezinsinkomen. Al staat hier wel een grens op: vanaf een maandelijks netto gezinsinkomen van 4.000 euro neemt het financieel geluk niet meer toe.

De conclusie van de onderzoekers is tot slot dat geld wel degelijk gelukkig maakt. Zo blijkt uit het onderzoek dat 23 procent van het algemene geluk van een persoon wordt bepaald door het financiële geluk.