27 miljoen fiscale korting voor overheidsbedrijven

De Post betaalde vorig jaar net als in 2006 8,5 miljoen euro minder belastingen.
De Post betaalde vorig jaar net als in 2006 8,5 miljoen euro minder belastingen.

De overheidsbedrijven betaalden vorig jaar minstens 27 miljoen euro minder belastingen dankzij de notionele intrestaftrek. Dat rekent De Tijd voor. Overheidsbedrijven kunnen net als alle andere Belgische bedrijven gebruikmaken van de notionele intrestaftrek. Daardoor kunnen ze een percentage van het eigen vermogen aftrekken van hun belastbare winst.

Het voordeel voor de Nationale Bank van België bedroeg 17 miljoen euro. Vorig jaar betaalde de Nationale Bank 103 miljoen euro belastingen, zonder de notionele intrestaftrek zou dat 120 miljoen euro geweest zijn. In 2006 bedroeg de belastingkorting 15 miljoen euro.

De Post betaalde vorig jaar net als in 2006 8,5 miljoen euro minder belastingen. Het voordeel voor de NMBS-groep was beperkt tot 1,4 miljoen euro. Voor de Nationale Loterij bedroeg het voordeel 100.000 euro. Belgacom weigerde concrete cijfers te geven.

Le Soir en L'Echo verzamelden cijfers uit Franstalig België. De rekeningen van de SRIW (Société régionale d'investissment de Wallonie) voor 2007 zijn nog niet afgesloten. In 2006 trok de SRIW 4,422 miljoen notionele intresten af. Voor de Sowalfin kwam dit bedrag voor 2006 uit op 1,3 miljoen euro. L'Echo wijst er op dat een aantal pararegionalen de techniek ook toepassen. Aan het hoofd van die instanties vindt men vaak socialistische eminenties, aldus de zakenkrant. (bf)