200 winkels van Planet Parfum en Di komen in Franse handen

Joris Vergauwen
Het verlieslatende Distriplus, de groep boven parfumketen Planet Parfum en drogisterij Di, verhuist naar het Franse Groupe Jacques Bogart. Zo'n 200 verkooppunten en meer 1.000 personeelsleden zijn betrokken.

De verkopers zijn de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren (AvH) en de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), een holding van Albert Frère. Hoeveel zij nog vangen voor de groep, maakt de Antwerpse holding voorbeurs niet bekend. Maar Ackermans meldt wel dat er een negatieve impact zal zijn in de tweede jaarhelft van ongeveer 8,5 miljoen euro op de geconsolideerde resultaten. De afronding van de deal wordt binnen enkele weken verwacht.

Distriplus telt ongeveer 200 verkooppunten in België en het Groothertogdom Luxemburg. Planet Parfum verkoopt parfum, cosmetica en verzorgingsproducten, Di verdeelt schoonheidsproducten en producten voor haar- en lichaamsverzorging. Er zijn meer dan 1.000 personeelsleden. In 2017 klokte de omzet af op 192 miljoen euro. Groupe Jacques Bogart, dat noteert aan de beurs van Parijs, produceert en verkoopt parfums en luxecosmetica, meldt AvH nog.

Online concurrentie

Dat het financieel minder ging bij Distriplus, bleek eind augustus nog. AvH meldde toen bij de publicatie van de halfjaarcijfers een verlies van 10,7 miljoen euro door waardeverminderingen bij Distriplus en Manuchar. Distriplus is al enkele jaren verlieslatend en vorig jaar daalde ook de omzet. Het bedrijf kampt met de moeilijkheden van de retailsector, bijvoorbeeld door de toenemende onlineverkoop.

De verkoop moet bij Distriplus onder meer synergieën opleveren in verschillende domeinen en stelt het bedrijf in staat "de positionering van de merken in de moeilijke markten aanzienlijk te versterken, dankzij nieuwe troeven". De eigen merken van Jacques Bogart kunnen er bijvoorbeeld verkocht worden. 

AvH had verschillende mogelijkheden voor Distriplus, klinkt het nog.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jo Peeters

    Of het nu Frankrijk is of België, het zijn altijd een klik rijken van waar ze ook zijn die de werkgevers zijn. Voor de werknemers telt het wat ze in hun loonzakje ontvangen. En naar verluidt is er overal toch werk genoeg!

  • frans vereken

    je betaalt bij kruidvat veel minder voor hetzelfde

  • Lilli Debloem

    oei oei, veel succes met de Fransen