172 miljard euro stroomt vanuit België naar belastingparadijzen

Hamilton Harbour in Bermuda. Foto ter illustratie.
AFP Hamilton Harbour in Bermuda. Foto ter illustratie.
De bedrijven in ons land hebben in het aanslagjaar 2019 voor 172,3 miljard euro aan betalingen naar de beruchtste belastingparadijzen gedaan. Dat blijkt vandaag uit cijfers die De Tijd heeft opgevraagd bij de fiscus.

De meeste betalingen die in het aanslagjaar 2019 (over de inkomsten van 2018) vanuit ons land naar belastingparadijzen stroomden, vertrokken naar de Verenigde Arabische Emiraten, gevolgd door Oezbekistan, de Kaaimaneilanden, Bermuda en Turkmenistan.

Bedrijven zijn verplicht betalingen vanaf 100.000 euro naar een dertigtal belastingparadijzen aan te geven bij de fiscus. In het aanslagjaar 2019 hebben 790 vennootschappen en andere rechtspersonen zo'n aangifte moeten doen. Dat waren er minder dan de vorige jaren. In het vorige aanslagjaar 2018 was nog sprake van 206,8 miljard euro aan betalingen naar belastingparadijzen. Maar met 172 miljard euro zitten we nog altijd ver boven de 129,9 en 82,8 miljard euro in 2017 en 2016.

"Dat zijn bijzonder hoge bedragen. Het toont aan dat bedrijven en groepen nog altijd entiteiten in belastingparadijzen gebruiken. Je zou denken dat dat fenomeen aan het verdwijnen was, maar dat is dus niet het geval", zegt Axel Haelterman, hoogleraar Fiscaal Recht aan de KU Leuven.

Aangegeven betaalverkeer

De woordvoerder van de fiscus, Francis Adyns, benadrukt dat het niet gaat om fraude of zwart geld, "want het gaat om aangegeven betaalverkeer". "De betalingen worden wel gescreend: het moet gaan om werkelijke en oprechte verrichtingen en niet om artificiële constructies. Als we verdachte structuren opmerken, wordt de situatie nader onderzocht. In het aanslagjaar 2018 zijn 75 dossiers bekeken, waarvan er uiteindelijk 35 verder zijn onderzocht. Tien van die onderzoeken kwamen in handen van de Bijzondere Belastinginspectie", aldus Adyns.
53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Waarom moeten ze met dit geld naar ginder trekken. Zeg ons eens klaar en duidelijk wat de redenen zijn. Als zij er enkel fiscaal belang bij hebben dan moet dit even goed belast worden als de inkomsten van de gewone man.

 • George Baaths

  België heeft in het verleden het voorbeeld gegeven zodus niet zagen

 • danny janssens

  Gedaan met subsidies aan bedrijven. Schaf bedrijfswagens en notionele interest af en we hebben miljarden overschot

 • Jules Vermeers

  Nva ging dat tegenwerken 'show me the money ' Bart De Wever waar is de tijd dat hij dat stond te verkondigen wel toon het ons!

 • Patrick Kelchtermans

  welja, wie kan daar nu verbaasd over zijn? Iedereen met een beetje verstand wist toch op voorhand dat alle subsidies die de regering uitdeelde aan bedrijven voor jobs jobs jobs rechtstreeks in de zakken van de aandeelhouders en de CEO's zou verdwijnen? Geen cent is er geinvesteerd in kwaliteitsvol werk, de citroentjes mogen andermaal het gat dichten met hun povere pree. En wij maar lachen met het wanbeleid en de corruptie in 'derdewereldlanden', haha, om je te bescheuren.