158 ontslagen bij Philips in Turnhout

Ton Wiggenraad
Bij de vestiging van lampenfabrikant Signify, het voormalige Philips Lighting, in Turnhout verdwijnen 109 arbeiders- en 49 bediendenjobs. Dat is vanmorgen aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zegt een afgevaardigde van de socialistische vakbond ABVV.

“We hadden ons verwacht aan banenverlies”, zegt ABVV-afgevaardigde Erwin Oris. “Maar 158 jobs is wel erg veel: dat is ongeveer een op de vier banen”. De afslanking past volgens Oris binnen een meerjarenplan om te kampen met de krimpende markt van traditionele lampen. “Elk jaar moeten we rekening houden met een verlies van ongeveer vijf procent banen. Maar dit jaar is het een pak meer.”

De hervorming bij Philips Turnhout -dat in mei haar naam veranderde naar Signify maar nog steeds producten onder de merknaam Philips produceert- is de zoveelste in een lange geschiedenis van inkrimpingen bij de lampenfabrikant. Al sinds 2004, toen in Turnhout ruim 2.500 mensen in dienst waren, loopt een stelselmatige afbouw. 

Sociale partners

In 2015 kondigde de fabriek 159 jobs ontslagen aan. Vorig jaar sneuvelden er 78 jobs en kwam de aankondiging dat het personeelsbestand tegen 2020 met 30 procent moest dalen.

Signify neemt zich voor om de situatie voor alle betrokken medewerkers op een respectvolle en professionele manier te behandelen. Ook zal overlegd worden met de sociale partners over begeleidende maatregelen zoals trainingen, om binnen en buiten Signify de transitie naar ander werk zo vlot mogelijk te doen verlopen. Op dit moment werken er 640 medewerkers (425 arbeiders en 215 bedienden) bij Signify in Turnhout. 

Werkkansen

Voka, de Kamer van Koophandel regio Mechelen-Kempen, betreurt het aangekondigde banenverlies bij Signify in Turnhout. Toch toont de werkgeverskoepel zich optimistisch over de werkkansen voor het afgedankte personeel. “Dit is uiteraard een klap voor alle werknemers en bij uitbreiding de hele regio”, zegt Roel Dockx, adjunct-gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “We leven dan ook mee met de betrokken werknemers. Toch geloven we sterk in de mensen en hun competenties. Bij Philips werken veel hoogopgeleide en technisch onderlegde werknemers. Dat zijn interessante profielen voor andere bedrijven. Daar is op dit moment heel veel vraag naar.”

Volgens Voka blijkt uit de recentste VDAB-cijfers dat in het arrondissement Turnhout op dit moment zo’n 2.500 jobs beschikbaar zijn. De VDAB registreerde over de afgelopen twaalf maanden 16.664 vacatures in de regio, het hoogste aantal in de afgelopen 15 jaar.

“Hoopgevende cijfers”, stelt Voka. “We hopen dan ook dat het personeel bij Philips op de best mogelijke en meest menselijke manier kan worden begeleid. Van werk naar werk. We stellen onze expertise ter beschikking als die vraag komt”, zegt Dockx. 
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Jammer...en sterkte voor de vele mensen die hun job verliezen in dit stilaan uitzichtloos wordend landje.

 • Johan Meulenbergs

  Zijn niet meegegaan met LED en dat is nu eenmaal de toekomst. Hetzelfde verhaal zit eraan te komen bij Agfa-Gevaert .. ook zij waren te fier of wat dan ook om op de digitale trein te stappen en nu loopt het daar eveneens stilaan leeg. Ooit top-bedrijven in hun sector maar niet mee met de nieuwe technologie en dat is dodelijk.

 • guy Van Deun

  De verhouding tussen het aantal arbeiders en het aantal bedienden is nog nooit te verklaren geweest bij Philips. In een computertijdperk is dat niet meer te rechtvaardigen, om dan nog niet te spreken van de wedden die volgens de vakbonden steeds omhoog moeten.....

 • Paulus Boogaers

  @dirk claeys. Aan materiaal kost zulke lamp al meer. Maar ze wordt gesubsidieerd door de staat, tot hier alles weg is en dan kunnen we de prijs betalen die zij willen. En het zal duurder zijn dan de Europese nu. Dan de kwaliteit, die is om te huilen. Uw lampen zullen niet lang meegaan, maar ze waren wel goedkoop.

 • Johan LAUNDERS

  staak nog wat meer... het zal jullie zuur opbreken. Mocht ik nog een bedrijf leiden, dan zou ik al lang weg zijn want de syndicalisten besturen een bedrijf naar waar zij willen. Da's voor mij naar de afgrond op lange termijn. En dan maar klagen.