135 boerderijen bedreigd met sluiting wegens te hoge stikstofuitstoot

PHOTO_NEWS
135 veehouders vernamen per brief dat hun bedrijf te belastend is voor de natuur. Ze zouden mogelijk geen vergunning meer krijgen, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. De boerderijen produceren te veel stikstof die schadelijk is voor naburige natuurgebieden en kregen daarom een brief met een code rood. Als er niets verandert, kunnen ze hun vergunning niet verlengen. De Boerenbond pleit voor een schadevergoeding voor die boeren.

Nog eens 1.420 andere boeren hebben de code oranje gekregen. Hun stikstofproductie is ook te hoog, maar voor hen is een aanpassing haalbaarder. De 21.000 boeren die een brief met code groen kregen, lopen geen risico.

Mogelijke aanpassingen zijn een inkrimping van de veestapel, overstappen op andere activiteiten, nieuwe technologie toepassen die de stikstofuitstoot reduceert, verhuizen, enzovoort.

Geen definitief cijfer
Bij de overheid klinkt het dat het aantal van 135 bedrijven nog naar beneden kan. "We gaan ervan uit dat de grenzen van de gebieden waar we de natuurwaarde willen opkrikken, nog kunnen worden verlegd", klinkt het bij Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos. Dat zou het aantal rode bedrijven nog serieus kunnen terugbrengen.

Bij de Boerenbond wordt de schade op 200 miljoen euro geraamd. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) zegt dat "geen enkele boer in de kou blijft staan", zonder een bedrag te plakken op een eventuele schadevergoeding.