120 banen op de tocht bij Nyrstar: "Grootste werkgever van onze gemeente"

BELGA
Bij zinksmelter Nyrstar in Balen en Overpelt is vandaag een herstructurering aangekondigd. De directie heeft de intentie om 121 banen te schrappen binnen het bedrijf. Dat hebben de vakbonden ACV en ABVV aan Belga bevestigd. Bij onderaannemers zouden nog eens 30 jobs verdwijnen.

Tegenover het banenverlies zou een dozijn nieuwe functies staan, zo werd gezegd tijdens een bijzondere ondernemingsraad.

"Binnen Nyrstar zelf zouden dus netto 110 banen verdwijnen, 90 arbeiders en 20 bedienden", zegt ACV-vakbondsman Marc Alexander. "Het gaat om een vijfde van de zowat 550 banen op de sites." Bij onderaannemers zouden 30 van de iets meer dan 100 jobs bedreigd zijn.

Benny Stevens van ABVV bevestigt de cijfers. Hij sluit acties niet uit.

Europese ondernemingsraad

De bonden zullen tijdens de onderhandelingen over de herstructurering proberen het jobverlies zoveel mogelijk te beperken.

Ook andere landen zouden getroffen worden: er staat nog een Europese ondernemingsraad op het programma. Daar zou ook meer duidelijkheid moeten komen over de motivering van de directie.

Het gemeentebestuur van Balen laat al weten de aangekondigde herstructurering te betreuren. "Net nu de economie aan het heropleven is, komt zo'n mededeling keihard aan, zeker voor de betrokken werknemers en hun familie. Nyrstar is in Balen immers de grootste werkgever van onze gemeente", luidt het. Het gemeentebestuur dringt aan op een aanvaardbaar sociaal plan. 
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Stefanie van Dijk

  Misrekening met de aankoop van mijnen komt het personeel nu duur te staan, de subsidies belanden in de zak van het bestuur en over een tijdje gaan ze stoefen met 200 nieuwe arbeidsplaatsen aan 20 uren contract op interim basis, dat zijn de jobs jobs jobs van tegenwoordig. En dat zonnepark moeten ze maar mooi aan de burgers gunnen, gratis stroom voor omwonenden (en nee daar hoor ik niet bij) en gewoon betalen stroom voor de bedrijven, ze worden zat gematst en schieten je vervolgens in de rug!

 • NORBERT OSSELAER

  om een bedrijf van wereldklasse te worden moet je 120 medewerkers ontslaan, de man die dat kwam vertellen stond op zijn benen te trillen. Hoe geloofwaardig ben je nog als bedrijf?

 • patrick mostin

  En intussen zijn de subsidies binnen waarschijnlijk...en dan zegt deze regering dat ze 147000 jobs heeft gecreeerd de laatste 3 jaar... ma dat zijn geen vaste jobs maar tijdelijke jobs,interim jobs....zo goed als geen vaste jobs!!!! daar moet je echt fier op zijn!!!!! Nva moet weg uit deze regering!!!

 • Hans Hoppe

  Inderdaad de goednieuwsshow krijgt alweer een snoeiharde kaakslag van de realiteit. Naast enorme blunders in aankoop van mijnen door de directie speelt ook de rechtse regering haar graaizucht een grote rol in deze beslissing. Erg voor de getroffenen. Maar de globale economische opleving en de creativiteit van de cijfers zal van hen zelfs niet eens nummers in de statistiek maken die de slechtheid van deze regering onderbouwt.

 • Manfred Wauters

  De Rooi sluiten akties niet uit. Dus 150 ipv 120 ontslagen.