10 miljard euro op weg naar aandeelhouders van Belgische bedrijven

Bij AB InBev werd de coupon gehalveerd.
REUTERS Bij AB InBev werd de coupon gehalveerd.
De Belgische bedrijven op de beurs keren dit jaar 9,95 miljard euro dividenden uit. Dat is een vijfde minder dan vorig jaar. Maar die daling is alleen te wijten aan de halvering van de coupon bij AB InBev. Zonder de biermogol stijgen de winstuitkeringen met 21 procent, schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

Twee op de drie ondernemingen die een dividendtraditie hebben, verhogen hun coupon. Het gemiddelde dividendrendement loopt op tot 3 procent netto. De dividendbonanza is in de eerste plaats te danken aan de sterke resultaten van beursgenoteerd België. De gezamenlijke nettowinst steeg met 12,8 procent naar 12,5 miljard euro (ex AB InBev). De hogere winsten komen niet zozeer van kostenbesparingen. Twee op de drie ondernemingen slaagden erin hun omzet op te krikken.

De bedrijven zijn gezond genoeg om wat guller te zijn. Ze keren amper de helft van hun nettowinst uit, tegenover 70 procent twee jaar geleden. De schuldgraad blijft met 49 procent historisch laag. Vooral de familiale bedrijven blinken uit. 

Ondernemingen als Miko, Brederode, Sioen, Spadel, Texaf of VGP trekken hun dividenden met meer dan een tiende op, én investeren nog volop. Resilux en Lotus Bakeries verhogen hun coupon met de helft. Moury Construct trakteert dit jaar zelfs op een dubbel dividend.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Christian Alex

    Strubbe, op deze dividenden wordt 30% vennootschapsbelasting en 30% roerende voorheffing betaald,Die belastingen kosten de genieters van dividenden wel degelijk geld: u stelt een verdubbeling van die belastingen voor? Windmolens worden wel degelijk door beursgenoteerde bedrijven gebouuwd, daar zijn geen groenen voor nodig. Misshien mensen wat meer aanmodigen om in beursgenoteerde ondernemingen te investeren?

  • james vroman

    zou het niet eens tijd worden dat de bedrijven zelf voor winsten beginnen te zorgen in plaats van de aandeelhouders te financieren met belasting geld ...

  • Ben Strubbe

    Ik vraag mij af hoeveel van deze bedrijven zich achter het initiatief 'Sign for my Future' hebben geschaard. Met amper 40% van de uitbetaalde dividenden kan het plan van Groen (louter als voorbeeld) worden uitgevoerd zonder dat het de burger extra kost (alweer volgens Groen) ! Proximus, bv. heeft dat gedaan, betaalt vlotjes dividenden uit en ontslaat 2000 man. het klimaat is belangrijker dan het personeel.

  • Eric Loyens

    De laagste lonen hebben tot ook 10€ cent bijgekregen een schande

  • Gilbert Vermeersch

    Risico investeringen mogen meer opbrengen dan ons spaarboekje, maar.. Het is veel, te veel. Toch graag X10 van zulke goed draaiende Belgische bedrijven, aan ons om ze hier te houden.