1 op de 5 huizen gekocht als investering

BELGA
In plaats van hun geld bloot te stellen aan povere intrestvoeten of risico's op de beurs, investeren veel Belgen het tegenwoordig liever in vastgoed. Eén op de vijf panden wordt gekocht om te verhuren. Bij nieuwbouw is dat zelfs de helft.

Op dit moment worden ongeveer drie op de vier woningen in ons land betrokken door de eigenaar, terwijl één vierde wordt verhuurd. "Maar dat is aan het veranderen", zegt Frédéric Vandenhende van Investr, een onlineplatform van vastgoedinvesteerders dat een groot onderzoek uitvoerde. "We gaan naar een grotere huurdersmarkt, zoals in Nederland en Duitsland, waar de verhouding tussen eigenaars en huurders ongeveer fiftyfifty is. Investeerders kiezen voor vastgoed omdat ze dat als crisisbestendig beschouwen en het risico laag inschatten. Het is makkelijk weer te verkopen, fiscaal voordelig en de leningen staan nog steeds laag."

Overschatting

Alleen overschatten veel Belgen wat ermee te verdienen valt. De gemiddelde opbrengst is 3% per jaar, maar 72% verwacht méér op te strijken. "Tegelijk overschatten ze ook de nodige inbreng om beleggen in vastgoed rendabel te maken. Zes op de tien ondervraagden denken dat er minstens 150.000 euro voor nodig is. Dat is niet zo. Wie 100.000 euro inbrengt, kan een bijkomende lening al aflossen met de huuropbrengst."

Meer investeerders

Ook de notarissen merken dat ze meer investeerders tegenover zich krijgen. "2017 wordt een recordjaar wat betreft vastgoedtransacties, en dat is vooral te danken aan kopers die hun woning meteen weer verhuren", zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van de notarisvereniging. "Dat investeerders vooral nieuwbouw kopen, is heel logisch: ze willen hun rendement niet in gevaar brengen door kosten te doen aan hun huurpand." Omdat er nog zo'n groot aanbod aan beschikbaar vastgoed is in ons land, zal de interesse van beleggers de prijzen niet meteen de hoogte injagen, verwachten de notarissen.

Als investeerders massaal vastgoed verkiezen boven de bank en de beurzen, jagen ze dan de prijzen niet in de hoogte? Lees het volledige verhaal in HLN+ voor abonnees. Nog geen abonnee? Proef nu vier weken gratis.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino D.

  Die hoge afbetalingen en de hoge huren hebben ook hun weerslag op de economie. Minder koopkracht en minder fiscale ontvangsten voor de overheid. Zo komt de tax shift in het gedrang. Want die moet gefinancierd met de indirecte belastingontvangsten. De overheid kan eerst de automobilist nog wat uitmelken met een kilometerheffing. Maar zal uiteindelijk toch moeten overgaan tot het hoger belasten van woningbezit en huurinkomsten.

 • Jan Verstrepen

  Is een basis product en zou moeten binnen perken blijven. Waarom heeft een heel klein deel van de bevolking het recht om de prijzen op te drijven zodat het grootste deel dan niet meer de kans krijgt om een huis te kopen. Dat de ene hopen huizen heeft en een ander dan weer niets ........triestig wereld met de huidige prijzen een huis kopen .....en dan die huurprijzen, onvoorstelbaar.......

 • Eric Urkens

  Belast die huuropbrengsten. De enige reden waarom vastgoed rendeert zit in het feit van de eindeloze migratie. Wie betaalt die huur? De belastingbetaler toch via OCMW en dergelijke.

 • Sib Houttequiet

  Drie % rendement ? Ja, maar dat is dan wel bruto, veronderstel ik. Tegen dat de staat met je klaar is, via Onroerende Voorheffing en Personenbelasting, mag je blij zijn als je nog 1,5 % overhoudt.

 • Tim Claes

  Wat de prijzen alsmaar meer de hoogte in drijft.