Ga naar de mobiele website
^ Top

1 op de 5 gezinnen is energiearm

thinkstock
Ongeveer een vijfde van de gezinnen in België leeft in energiearmoede. Dat blijkt uit de recentste barometer van het Platform tegen Energiearmoede, dat zich baseert op cijfers van 2015. Dat aandeel blijft daarmee stabiel. "Toch is er geen reden tot juichen. Vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen blijven het erg moeilijk hebben", luidt het.

De energiearmoede wordt opgedeeld in drie categorieën. Zo moet 14,5 procent van de gezinnen een te groot deel van het beschikbare inkomen spenderen aan de energiefactuur, de zogenaamde "gemeten energiearmoede". Daarnaast verbruike 3,9 procent van de gezinnen te weinig energie om in de basisbehoeften te kunnen voorzien, wat de "verborgen energiearmoede" wordt genoemd. Tot slot is er nog de "subjectieve energiearmoede": 5,1 procent van de gezinnen vreest dat ze hun woning niet behoorlijk kunnen verwarmen.

Wereldwijd
Globaal werd volgens de Energiebarometer 21 procent van de gezinnen getroffen door minstens een van de drie vormen van energiearmoede. "Daarmee bleef het aantal gezinnen in energiearmoede in 2015 ongeveer stabiel", luidt het. Maar alleenstaanden en eenoudergezinnen, voor het grootste deel vrouwen, lopen een veel groter risico op energiearmoede.

Complexiteit
"Complexe energiefacturen bezorgen kwetsbare huishoudens bijkomende hoofdbrekens. Bij betalingsachterstand is het vaak onduidelijk welke schulden er nog zijn. De al dan niet toepassing van het sociaal tarief wordt zelden vermeld. En de complexiteit maakt het moeilijk om de prijzen van de verschillende leveranciers te vergelijken, en zo kosten te besparen", klaagt het Platform tegen Energiearmoede aan, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Het platform formuleert daarom een reeks vereenvoudigingsvoorstellen voor een duidelijkere energiefactuur. Het werkte ook drie modelfacturen uit. "Deze modellen worden momenteel getest in de verschillende gewesten bij een tiental organisaties, waaronder de OCMW-federaties, de verenigingen voor armoedebestrijding en de organisaties die energieadvies en -ondersteuning geven aan verbruikers." De resultaten daarvan zijn gepland voor eind maart.

Meer over4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dimi Bauwens

  Het energiebeleid faalt dan ook enorm! Energie is een luxe geworden, en dat kan niet! Beschamend gewoon.

 • Eric Schollier

  ERIC Er zijn zeker mensen die het moeilijk hebben om rond te komen door ziekte of handicap, maar er is ook veel gezochte armoede wegens ondoordacht uitgeven aan allerhande grillen en verslaving. Een begeleiding van deze mensen kan al veel ellende voorkomen

 • Anti Turtel

  Niet verwonderlijk. Ben ook alleenstaande en zie mijn factuur stijgen met 20 euro per maand tov vroeger voor de turteltaks. Is rond de 250 euro op jaarbasis. Komt daarbij dat ik voor 33m3 water 200 euro moet betalen op jaarbasis.

 • Ano Niem

  Wij zijn aan het sparen voor zonnepanelen die op infrarood licht werken en dus snachts ook opladen, daar 1 batterij op en gedaan met engie, wij koppelen ons dan volledig off grid!!!! Gedaan met ons te pluimen

Meld een bug