1 op de 2 houdt fulltime niet vol tot pensioen

Ruim de helft van de Belgische werknemers ziet het niet zitten om voltijds te werken tot de pensioenleeftijd van 67.
thinkstock Ruim de helft van de Belgische werknemers ziet het niet zitten om voltijds te werken tot de pensioenleeftijd van 67.
Ruim de helft van de Belgische werknemers ziet het niet zitten om voltijds te werken tot de pensioenleeftijd van 67. De meesten willen daarom op termijn overschakelen naar een deeltijdse baan. Nu al is het aantal parttimes bij nieuwe contracten hoger dan ooit.

Tegen 2030 wordt de pensioenleeftijd opgetrokken naar 67 jaar. Maar 54 procent van de werknemers geeft aan dat hun werk niet fulltime vol te houden is tot die leeftijd. Dat blijkt uit een studie van dienstverlener Partena Professional. De beste oplossing is volgens een meerderheid om minder arbeidsuren te presteren of deeltijds te gaan werken. Zo zouden ze wel tot hun 67ste aan de slag kunnen blijven.

Daarmee ziet het ernaar uit dat de trend naar meer deeltijds werk zich zal doorzetten. In het eerste kwartaal van dit jaar was het aandeel parttimejobs bij nieuwe contracten al historisch hoog. "44 procent van de nieuwe arbeidsovereenkomsten is deeltijds, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar slechts 38 procent was", zegt Wim Demey van Partena Professional. Dat is een stijging met bijna een vijfde. "Normaal schommelt dat enkele procenten, maar zo groot als nu is het aandeel parttimejobs nog nooit geweest. Het is wachten op de cijfers van het tweede kwartaal om te weten of dit een definitieve trendbreuk is."

Jong en oud, man en vrouw: de nieuwe parttimers zijn te vinden in alle categorieën. Voorlopig ligt de oorzaak van het hoge cijfer wellicht nog vooral bij de werkgevers, vermoedt Demey. "Zij zijn voorzichtig in hun aanwervingen en sluiten niet snel voltijdse contracten af."
34 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • andre poelmans

  Allée gij .... en die super politiekers hebben 15 mandaten , jullie houden niet 1 job vol ? Leg eens uit ?

 • Marc Vinck

  Wilfried, ik ben bijlange niet rijk. Hebben samen goeie 3300 netto, betalen huis en auto af en gaan 1x op vakantie. Als.je dat rijk noemt, ok dan. In België is men wel rijker dan 80% van de.wereldbevolking. België telt heel veel klagers en zagers,daar blijf ik bij. Trouwens doe ook nog aan liefdadigheid en steun maandelijks verschillende goede doelen.

 • Vulgus Plebs

  Als je 45 jaar gewerkt hebt, mag je op pensioen met een volledig pensioen. Voor iemand die op 18 jaar is beginnen werken, betekent dit werken tot 63. Voor iemand die beginnen werken is op 22 jaar betekent dit werken tot 67. En iemand die beginnen werken is op 25 is dat ofwel tot 67 met minder pensioen of tot 70 voor een volledig pensioen (45 jaar werken). Een jaar wordt als gewerkt beschouwd als er 103 dagen in gepresteerd werden.

 • Wilfried Dylst

  Als je rijk genoeg bent zal je niet klagen hè Marc !

 • Marc Vinck

  Wat zijn we toch zielig in België. Klagen en zagen, de kantjes eraf lopen en kappen op fe regering omdat ze niet rond komt. Als iedereen zijn job zou doen,zou a een goei begin zijn.