1,78 miljoen euro boete voor kartel bij aanbesteding Infrabel: "Geen corruptie"

BELGA
De Belgische Mededingingsautoriteit heeft voor 1,78 miljoen euro boetes opgelegd wegens kartelvorming door vijf bedrijven bij aanbestedingen van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Dat heeft de waakhond vandaag bekendgemaakt.

Bij Infrabel is men loslippig geweest, waardoor het kartel eenvoudiger op te zetten was. De betrokken bedrijven (ABB NV, Siemens NV, AEG Belgium, Schneider Electric Energy Belgium NV en Sécheron SA) waren overeengekomen om aanbestedingen onder elkaar te verdelen. De praktijken begonnen in 2010. De aanbestedingen waren voor materiaal voor tractieonderstations en sectioneerposten. Concreet spraken de bedrijven voor elke aanbesteding af welk bedrijf zou winnen. Hun prijsvoorstellen waren zo berekend dat de aanbesteding telkens werd binnengehaald door het bedrijf dat ze eerder hadden aangewezen.

Het onderzoek begon in 2013 nadat ABB de deal uit eigen beweging had opgebiecht. Uiteindelijk stapten ook Siemens en AEG naar de autoriteit, maar pas nadat die vragen om informatie had gesteld waaruit kon blijken dat het kartel was uitgelekt. Zij kregen daarom enkel een vermindering op hun boetes, terwijl ABB niets moet betalen. Siemens loopt ondanks de korting de grootste boete op: 971.000 euro. AEG moet 357.000 euro betalen, Schneider 432.000 euro en Sécheron 19.000 euro. De bedrijven hebben de schikking aanvaard, beroep is niet mogelijk.

Opvallend

Opvallend is de rol van Infrabel-medewerkers in het verhaal. De concurrentiewaakhond stelde vast dat agenten van Infrabel in vergaderingen, briefwisseling en telefoontjes gevoelige informatie hebben overgemaakt aan de geviseerde bedrijven. Het ging onder meer over lopende en toekomstige plannen en officieuze informatie over toekomstige aanbestedingen, het budget van projecten en zelfs over prijzen van concurrenten. Dat alles maakte het eenvoudiger om een kartel te vormen. Vraag is of het om nalatigheid dan wel corruptie gaat. Bij de Mededingingsautoriteit kan men daar geen uitspraken over doen.

"Zware disciplinaire sancties"

In een reactie bevestigt de spoorinfrastructuurbeheerder dat "verschillende werknemers, zonder medeweten van hun hiërarchie en in volledige overtreding van alle interne regels, een te nauw contact hadden met de betrokken inschrijvers". Infrabel stelt echter dat "geen corruptie en persoonlijke verrijking werd vastgesteld". Een enkele werknemer heeft vertrouwelijke en gevoelige informatie overgemaakt. "Van zodra deze feiten gekend waren, werden zware disciplinaire sancties genomen tegen de betrokken persoon". Wat die sancties inhouden, wil Infrabel niet meedelen.

Infrabel heeft inmiddels maatregelen genomen om "collusie tussen zijn werknemers en zijn leveranciers" te voorkomen. Een nieuwe structuur om de aankopen te centraliseren werd intussen opgericht. Bovendien zal Infrabel er alles aan doen om de geleden schade, de meerkosten door de kartelvorming dus, te verhalen op de leden van het kartel. De mogelijkheid om te dagvaarden wordt bestudeerd, klinkt het. Hoe groot de geleden schade is, wil Infrabel niet zeggen.