1,4 miljard euro weggeveegd: Bpost krijgt dreun op de beurs

ANP
Bpost is vandaag op de Brusselse beurs dertien procent lager geopend, nadat het postbedrijf gisteren lager dan verwachte cijfers en vooruitzichten presenteerde. Het gaat om de grootste koersval sinds de beursintroductie van bpost in 2013. Het verlies diepte zelfs uit tot 20 procent, of 1,4 miljard euro aan beurswaarde die is weggeveegd in enkele uren tijd.

De koersval was zo groot dat omstreeks 09.45 uur de koers zelfs even werd onderbroken. Het ging om een automatische en technische onderbreking wegens de grote volatiliteit. Beleggers reageren vooral teleurgesteld op de vooruitzichten voor dit jaar die bpost gisteren de wereld instuurde. Het bedrijf gaat uit van een recurrente ebitda-winst (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) van 560 à 600 miljoen euro, terwijl analisten hadden gerekend op 647 miljoen euro.

Topman Koen Van Gerven temperde dinsdag te hoge verwachtingen bij het postbedrijf. "Bpost is aan het vervellen en dat zal niet zonder pijn gaan", zei hij. Het bedrijf kampt met een sneller dalende brievenpost en bij de overname van het Amerikaanse e-commercebedrijf Radial zijn wat lijken uit de kast gevallen. "Een aantal uitdagingen kenden we al, maar we troffen er ook zaken aan waarvan we toch wat geschrokken zijn", aldus Van Gerven. "Maar die zijn verre van onoplosbaar."

Geen groeiaandeel meer

Volgens KBC-econoom Tom Simonts zijn het niet zozeer de cijfers die de belegger hebben ontgoocheld, maar vooral de perceptie. "Bpost is van een groeiaandeel veranderd in een stabiel aandeel. En dat kost hen 20 procent", aldus de senior financial economist van KBC.

"De jaarcijfers waren redelijk, maar niet echt wauw. Ze lagen onder de verwachtingen die al niet erg optimistisch waren", zegt Simonts. Wat bpost vooral parten speelt is het besef dat de marktdrijvers van bpost - met name de pakjespost - ook tegenwind kunnen kennen, zoals de stijgende transportkost. "De locomotiefjes zoals pakjes en Radial blijken iets zwaardere wagonnetjes dan verwacht te hebben", aldus de KBC-econoom. "Net als hun concurrenten blijkt bpost minder controle op de markt te hebben dan gedacht". Ook het feit dat de brievenpost - een cashkoe voor het postbedrijf - sneller daalt dan verwacht, weegt op de koers. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc janssens

  Dat zijn die KBC analisten die enkele maanden geleden voorspelde dat bpost een koersdoel van 30 euro mocht ambieren

 • Benny Buyst

  Een werknemer die een fout maakt van 1000 Euro of minder wordt op staande voet ontslagen ,dit sujet maakt een fout van miljarden en blijft pronken op zijn troon.Mensen die hun spaargeld in Bpost gestoken hebben rekenen op een genereren van waarden in plaats van het geld in de Amrikaanse onderneming gestoken hebben moesten eigen aandelen ingekocht worden of het geld uitgekeerd met een uitzonderlijk dividend.Onbewame CEO.Men moet waarden creeeren voor de aandeelhouders.

 • raymond prouvosq

  Waar is de regering nu Thijs werkte de post op tot een winstgevend bedrijf . Hij was te duur voor 1 miljoen wedde nu met een sukkelaar 700000 euro goedkoper zijn we 1.4 miljard kwijt bedankt Spa en ps

 • raymond van der craen

  De tijd van postzegeltjes plakken, stempeltjes zetten of papieren overschrijvingen is allang voorbij. Er worden nu éénmaal minder brieven verstuurd of lokethandelingen verricht. Als Bpost zich niet kan aanpassen aan de nieuwe marktsituatie dan is dit bedrijf gedoemd om te verdwijnen.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Ideaal moment om aandelen te kopen. Dat zou ik niet durven zeggen. Bij het minste slecht nieuws dat nog zou kunnen komen duiken ze de kelder in.