1+2 gratis-actie Albert Heijn mag niet van Kris Peeters

REUTERS
Eén product kopen en er twéé gratis bij krijgen: het was een straffe stunt van Albert Heijn, begin februari. Maar in ons land mag je niet verkopen met verlies, en met die actie heeft de Nederlandse keten dat verbod geschonden. Dat heeft de Economische Inspectie geoordeeld.

De 1+2 gratis-actie was een voltreffer voor Albert Heijn: binnen een dag waren de rekken met de producten in promotie leeg. Maar was die stunt wel in regel met het verbod op verkopen op verlies? Dat wilde minister voor Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) weten, dus stuurde hij de Economische Inspectie naar het hoofdkantoor van Albert Heijn om de boekhouding uit te vlooien. Dat onderzoek is nu afgerond. Conclusie: de keten is in overtreding.

De Economische Inspectie bekijkt of ze Albert Heijn een schikking zal voorstellen, dan wel of ze de zaak zal doorgeven aan het gerecht. Peeters neemt de vlucht vooruit: hij nodigt Albert Heijn uit voor overleg. “Lage prijzen zijn goed voor de consument, maar bij verkopen met verlies wordt normale concurrentie onmogelijk”, zegt hij. “Grote spelers kunnen zo de kleintjes wegconcurreren en de markt domineren. Dat kunnen we niet toelaten.” 

Albert Heijn wacht het overleg met de minister af. “Ons prijsbeleid is erop gericht om in overeenstemming te zijn met de wet. We wachten nu de formele notificatie van de federale overheidsdienst af”, zegt Maarten Van Tartwijk, woordvoerder van Ahold Delhaize. Volgens financiële krant De Tijd blijkt uit een voorlopige nota dat Albert Heijn slechts twee van de in totaal 28 1+2-gratisproducten met verlies verkocht. De actie is al afgelopen.
175 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Gino, sinds wanneer kent U de boeking van AH ? Ik denk dat U er naast zit. Het risico dat je 1+1 verkoopt en verlies maakt is mathematisch kleiner dan 1+2. U verward met het feit dat 1+2 u als KLANT beter uitkomt dus tracht U dat goed te praten.

 • Lucien De Coster

  Albert Hein, waar mensen voedsel kopen, mag geen 1 + 2 aktie voeren andere firmas (brillen) mogen dat wel, waar zit het verschil Chris Peeters ?

 • Eddy van Dorst

  En onze onbekwame mini sters die met zéér groot verlies voor de belasting betaler werken(graaien)dat kan wel.

 • Gino Denil

  Slechts 2 van de 28 waren met verlies, DIRK VAN BRUSSEL. Met een 1+1 actie zou men evengoed een product met verlies kunnen slijten. Vraag blijft dan nog wat met verlies is. Een over stock die je anders nooit meer kwijt raakt is waardeloos, kost zelfs aan opslag of aan vernietiging. Dan kan je die eigenlijk niet met verlies gratis weg geven. Het is de goedkoopste manier om er vanaf te geraken.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  1+1 gratis is toegestaan door de wet.Daarom reageert men niet op uw klacht. En dit heeft met Jef Colruyt niets te maken. ALLE grootwarenhuizen, zelf kleine zelfstandigen doen het. Deze acties worden gesponsord door de leverancier !! Met 1+2 moet de verkoper voor ieder artikel 2 gratis voorzien. Als U dat normaal vindt, doe een winkel open en laat me weten hoe snel je failliet bent gegaan !