“WTO riskeert grootste crisis sinds haar oprichting”: VS blokkeren centrale pijler

De VS blokkeren de benoeming van nieuwe rechters al jaren. Dat is niet alleen de fout van VS-president Donald Trump.
afp De VS blokkeren de benoeming van nieuwe rechters al jaren. Dat is niet alleen de fout van VS-president Donald Trump.
De Wereldhandelsorganisatie (WTO) stevent af op een crisis zonder weerga. De VS blokkeren de centrale pijler van de geschillenbeslechting. En een oplossing is niet in zicht.

Bij internationale handelsconflicten over invoerrechten en subsidies bestaat er sinds de oprichting van de WTO een procedure voor geschillenbeslechting. Die geschillenbeslechting geldt als de belangrijkste verwezenlijking van de WTO. Alle 164 leden onderwerpen zich aan de beslissingen. Een van de langste procedures was die tegen de EU vanwege illegale subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus. Sinds oktober mag de VS daardoor miljarden aan importtarieven eisen. Maar die procedure dreigt weg te vallen. 

Al jaren blokkeren de VS de benoeming van nieuwe beroepsrechters. Hun aantal kromp van zeven naar drie, en op 10 december eindigt het mandaat van twee andere rechters. Daarna valt de centrale pijler van de geschillenbeslechting stil. Het ziet er niet naar uit dat er een akkoord gesloten zal worden voor 10 december: alleen de geschillen waarvoor al hoorzittingen plaatsvonden, zullen nog afgesloten worden. Zo meldde de Nieuw-Zeelandse bemiddelaar David Walker. 

"De WTO riskeert de grootste crisis sinds haar oprichting in 1995", schrijft de Duitse denktank Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) hierover. Het probleem kan "uiteindelijk tot de ontbinding leiden van de bestaande wereldhandelsorde". 

Benoeming van rechters

De VS blokkeren de benoeming van nieuwe rechters al jaren. Dat is niet alleen de fout van VS-president Donald Trump. Ook zijn voorganger Barack Obama tekende al voorbehoud aan tegen het optreden van de rechters. De VS poneren onder meer dat de beroepsrechters hun bevoegdheden te buiten gaan. Zo scheppen ze nieuw recht door hun eigen interpretatie van de WTO-regels, klinkt het. 

De VS eisen grondige hervormingen, maar legden geen concreet voorstel op tafel. VS-ambassadeur Dennis Shea betreurde dinsdag dat er geen consensus bestaat over de te volgen aanpak. Meer dan honderd landen hebben zich uitgesproken voor onderhandelingen over hervormingen, maar eisten tegelijkertijd dat de VS de arbitrageprocedure intussen niet zou lamleggen. De VS hebben dat afgewezen. Een vertegenwoordiger van de EU betreurde de blokkade door de VS, die "een bedreiging vormt voor de stabiliteit van de geschillenbeslechtingsprocedure".

Trump wil handelsconflicten unilateraal oplossen, onder meer door China, de EU of andere landen zware invoerrechten op te leggen. De slachtoffers daarvan spanden procedures aan bij de WTO. Maar zonder functionerend geschillenbeslechtingsorgaan kunnen deze procedures dus niet afgehandeld worden. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk belis

  De Republikeinen willen dit al zeer lang en hebben nu de perfecte idioot gevonden.Hun doel is dat de rest van de wereld naar de VS hun pijpen gaat dansen omdat hun macht aan het krimpen is maar dat zal als een boemerang in hun gezicht komen.

 • Paul De Mol

  Tijd dat de rest van de wereld verder gaat zonder de VS. Nieuwe internationale instanties oprichten, nieuwe akkoorden afsluiten, nieuwe defensie-allianties: alles zonder de VS. Want de VS blijven de enige storende factor voor het vredevol samenleven en de ontwikkeling van alle andere volkeren van de wereld.

 • Bart Vrancken

  De sleutel naar de volgende wereldwijde crisis wordt dan omgedraaid in stand '1' ... Wees alert, alle waarschuwingslampjes branden ...

 • MICHELINE GEVERS

  En wordt het dan beter? Chaos op de ganse lijn van de handel en economie . Niemand, ook US niet, zal daar baat bij hebben. Amerika zet de economische wereld op zijn kop. Zal het nu beter zijn?? Ieder voor zich? We wachten af.