“Winkels extra week sluiten, betekent extra faillissementen”

Amper volk in de Veldstraat in Gent (archieffoto, foto ter illustratie).
Wannes Nimmegeers Amper volk in de Veldstraat in Gent (archieffoto, foto ter illustratie).
Mode Unie betreurt dat modewinkels pas op maandag 11 mei weer de deuren mogen openen. "Een zware opdoffer voor de sector, die sinds de verplichte sluiting op 18 maart, in zwaar weer terecht gekomen is", zo zegt de sectorfederatie in een reactie op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad eerder deze avond. Ook ondernemersorganisatie NSZ is “ontgoocheld.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De coronacrisis brak uit "voor de belangrijkste omzetweken van het zomerseizoen", zegt Mode Unie. "Door de verplichte sluiting blijft de hoge voorraad lente- en zomeritems in de rekken hangen, er zijn geen inkomsten en de vaste kosten blijven lopen." Daarnaast hebben sommige modedetaillisten net voor de verplichte sluiting ook al de collectie voor het winterseizoen aangekocht. "Dat maakt dat leveranciers betaald moeten worden, net in een periode waar men geen inkomsten heeft.”


Daarom is het belangrijk dat modewinkels snel weer aan de slag moeten kunnen gaan, vindt Mode Unie. "We betreuren dan ook dat modewinkels pas op 11 mei de deuren kunnen openen in plaats van op 4 mei", zegt directrice Isolde Delanghe. "Dit is opnieuw een extra week waarbij modehandelaars hun zaak niet kunnen openen om de grote stock zomeritems nog de deur uit te krijgen.”

Voor de heropstart stelde Mode Unie overgens een gids op rond veilig werken tijdens de coronapandemie, met extra sectorspecifieke maatregelen.

Extra frustraties

Een zelfde geluid bij NSZ. De extra week sluiting voor winkels, zal extra faillissementen en frustraties teweegbrengen, reageert de ondernemersorganisatie ontgoocheld.

“Wie de veiligheid kan garanderen, had toestemming moeten krijgen om te openen op 4 mei en daar mocht streng op worden toegezien”, vindt NSZ. “Elke extra week dat de deuren gesloten moeten blijven, is er een te veel.” De organisatie eist extra steunmaatregelen voor ondernemers.

“Door de handelszaken pas te laten opengaan op 11 mei in plaats van 4 mei, zorgen we ervoor dat duizenden ondernemers hun deuren definitief zullen moeten sluiten”, stelt NSZ. “De kleinere zaken hebben veel minder buffer om deze crisis op te vangen en kunnen tegelijkertijd veel beter toezien op de veiligheid.” 
53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wannes Van De Velde

  Kom uit een zelfstandig nest,bijna gans de familie waren ondernemers.Wij zijn opgevoed met het motto ,in de 7 vetten jaren moet je sparen voor de 7 magere.Tegenwoordig zijn ondernemers blijkbaar allemaal liefdadigheidsinstellingen die gratis werken.Wees toch even ernstig zelfstandige collega's.

 • Patrick Kelchtermans

  Zelfs al gaan alle winkels terug open, je mag alleen gaan als je echt iets nodig hebt. Shoppen als daguitstapje blijft verboden. Ik vraag me ook af hoeveel mensen de winkels gaan opzoeken? Je wil toch niet na weken strikt de maatregelen opvolgen onnodig het risico opzoeken en zo je inspanning ongedaan maken? Plus veel mensen staan tot nader order nog op tijdelijke werkloosheid en hebben daardoor veel minder te besteden. Sterkte aan alle zelfstandigen, zeker de kleintjes!

 • Marc Stromberg

  Schaf de solden al (is toch boerenbedrog) en verlaag de prijzën her hele jaar. Jullie zullen meer verkopen en toch nog iets verdienen.

 • Frans Peeters

  De schade zal zowiezo terug op de plank moeten komen en dit zal niet van de multinationals zijn

 • Ferdinand Nuyts

  De meeste bedrijven en zelfstandigen gaan over tot faillissement en de dag nadien beginnen zij onder een ander naam op nieuw en zonder schulden wel te verstaan er is nog werk aan de winkel bij Open vld en MR