“We gaan terugslaan”: Trump haalt uit naar EU na verminderde omzet Harley-Davidson

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
 De Europese Unie liet de importtarieven voor Harley-Davidson vorig jaar stijgen van 6 naar 31 procent, als reactie op de Amerikaanse tarieven op staal en aluminium. Hierdoor werden de motoren in één klap 1.800 euro duurder voor de consument. Daardoor werden er het eerste kwartaal minder verkocht.

Harley-Davidson verkoopt jaarlijks zo’n 40.000 motorfietsen op de Europese markt. De productie bestemd voor export naar Europa, verhuisde naar buiten de VS.

Trump had toen al zware kritiek op die beslissing. Nu dreigt hij met extra vergeldingsmaatregelen. Om welke het gaat, is niet bekend. De aankondiging komt in elk geval op een moment dat de handelsgesprekken tussen de VS en EU zouden hervatten.

Gevolg

Harley-Davidson maakte vandaag bekend dat de Europese heffingen het bedrijf in het eerste kwartaal zo’n 21 miljoen dollar hebben gekost. De wereldwijde verkoop zakte met bijna 4 procent tot meer dan 49.000 motorfietsen. Ook in de Verenigde Staten, met afstand de belangrijkste markt voor het bedrijf, nam de verkoop met ruim 4 procent af. De omzet daalde naar bijna 1,4 miljard dollar, van ruim 1,5 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 128 miljoen dollar tegen 175 miljoen dollar vorig jaar.

Harley is bezig met een prestatieverbeteringsprogramma vanwege de lastige marktomstandigheden voor het bedrijf, ook mede door importheffingen. De onderneming handhaafde haar verwachting dat dit jaar 217.000 tot 222.000 motorfietsen worden verscheept naar klanten.

LEES OOK:  Trump reageert verbolgen op beslissing Harley-Davidson om productie deels naar buitenland te verplaatsen

Getty Images
AP
AP27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Tja, als je enkel maar motoren maakt om rechtaan rechtdoor te rijden of 's zomers je spierballen te tonen hoef je ook niet verwonderd te zijn dat de concurrentie steeds sterker wordt.

 • ambiorix vincencetourix

  Waarom nog Amerikaanse producten kopen ?

 • Jean West

  Europa heft al jaren hogere taksen op Amerikaanse producten dan de USA op Europese producten maar dat weten er blijkbaar weinig aan de reacties te zien.

 • Michel Van Limbergen

  Trump denkt dat iedereen hem iets verschuldigd. Integendeel, hij is iedereen iets verschuldigd. Het is daarom hoog tijd dat de Europese politiek haar lakeiengedrag naar Trump toe laat varen en zich erg streng gaat opstellen tegen zijn wangedrag!

 • ivan de ridder

  12 augustus 2018 - Trump staat achter boycot van Harley Davidson ten gevolge van dispuut over tarieven op staal. Nog geen jaar later, Trump staat achter Harley Davidson omwille van negatieve impact door zijn eigen stupiede handelsoorlog. Weet die kerel nog wat hij wilt? Met de wind meedraaien is geen beleid.